Blogolj!

Átadták a „spanyol Oscar-díjakat”

Idén sem maradt el a spanyol filmakadémia díjainak átadása. A spanyol Oscar-díjként emlegetett Goya-díjat vasárnap hajnalban adták át Sevillában, immár 33. alkalommal.

A legjobb film a Bajnokok lett, amely attól olyan különleges alkotás, hogy főszereplői fogyatékkal élők. A történet főhőse egy élvonalbeli kosárlabdaedző, akit részegen vezetés és közlekedési baleset okozása miatt közérdekű munkára ítélnek, amelyet egy fogyatékkal élőkből álló csapatot edzve kell letöltenie. Bár kezdetben nem lelkesedik a feladatért, végül ráébred, hogy valójában ő az, aki tanulhat tanítványaitól.

A filmet egy létező, értelmi sérültekből álló kosárlabdacsapat inspirálta, amely 1999 és 2014 között tizenkétszer nyert bajnoki címet Spanyolországban. Javier Fesser alkotása volt a tavalyi év legnézettebb filmje a spanyol mozikban: több mint 3,2 millióan látták, és 19 millió euró bevételt hozott.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést a Bajnokokban nyújtott alakításáért Jesús Vidal kapta, aki ezzel az első fogyatékkal élő Goya-díjas művész lett.

Női hangsúly

Kiemelt helyet kapott a nők szerepe a filmiparban, több megszólalásban is nagyobb elismerést követeltek a női filmesek számára.

"Hiszem, hogy egy társadalmat a nők helyzete szerint kell megítélni, és bőven van min gondolkodnunk" - mondta Arantxa Echevarría, aki a Carmen és Lola című drámájáért a legjobb első filmes rendezés díját nyerte el.

A nők filmiparban betöltött aránytalan szerepét jól tükrözi az is, hogy ebben évben összesen 29 nő és 113 férfi alkotó kapott jelölést Goya-díjra.

A CIMA női filmes szövetség az esemény kezdetén 2500 vörös színű legyezőt osztott szét a gála résztvevői között a nőket érő erőszak elleni tiltakozás kifejezéseként. A nők elleni erőszaknak Spanyolországban idén már hat, 2003 óta pedig 981 halálos áldozata van.

A spanyol filmakadémia idei legdíjazottabb filmje A királyság (El reino) című thriller lett, összesen hét kategóriában jutalmazták.

Az idei Oscar-díj több nagy esélyese is kapott díjat Sevillában: a mexikói Alfonso Cuarón, Roma című alkotása kapta a legjobb dél-amerikai filmnek járó Goya-szobrot, míg a legjobb európai film kategóriában a lengyel Pawel Pawlikovski Hidegháború című műve győzedelmeskedett.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/68447/pics/lead_800x600.jpg
díj,Rövidzárlat,videó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?