Blogolj!

Mélyponton a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban

Továbbra sem túl rózsás a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban: a The Guardian beszámolója szerint 2018-ban a 250 legnagyobb bevételű hollywoodi produkciónak mindössze 8 százalékát rendezték nők. 

A 21. alkalommal közzétett jelentésből az is kiderült, hogy egy évvel korábban, 2017-ben még 11 százalékos volt a női rendezők részvétele a legnagyobb bevételű hollywoodi produkciókban. Ez már csak azért is meglepő, mivel úgy tűnt, hogy az utóbbi időben elindult valamiféle elmozdulás a filmiparban a női egyenjogúság felé.

The Guardian éves jelentése szerint a női rendezők aránya nagyjából két évtizede változatlan: a filmiparban "alapvetően alulreprezentáltak" a nők.

Martha Lauzen

Martha Lauzen, a jelentés szerzője, a San Diegó-i Egyetem nők filmes és televíziós részvételével foglalkozó központjának igazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: az elemzés nem talált bizonyítékot arra, hogy a filmiparban bármilyen pozitív fordulat állt volna be, holott ezt tavaly sokan megjósolták.

A filmes szakmákban dolgozó nők aránya tavaly kicsit nőtt: a 2017-es 18 százalékról 20 százalékra. Közülük legtöbben, 26 százaléknyian producerek voltak. Az operatőrök közül csak 4 százalék volt nő. Lauzen hangsúlyozta, hogy a hathatós változásokhoz a filmipar legfőbb szereplőinek, a stúdióknak, az ügynökségeknek, a céheknek és szövetségeknek a nagyszabású erőfeszítésére lenne szükség.

(Borító: ujszo.hu, Fotó: kpbs.org)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/67173/pics/lead_800x600.jpg
felmérés,Hollywood,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?