Blogolj!

Hullákból várat – A ház, amit Jack épített

Kitiltása után ezzel a filmmel tért vissza Cannes-ba Lars von Trier, a botrányhős, a mesteri rendező, akinek filmjei megbotránkoztatók, meghökkentők és mindenki kiakad tőlük. A ház, amit Jack épített című film esetében sem volt ez másként, rosszullétek és moziteremből való kivonulások övezték a vetítéseket.

Ez csak pár dolog hirtelen, ami a rendező legújabb filmjével kapcsolatos hírekkel szálingózott a nagyközönség felé, na meg az, hogy Matt Dillon egy sorozatgyilkost, Jack-et alakítja a történetben. És ha valaki ismeri Trier munkásságát, akkor nagyon jól tudja, hogy ha Trier fejéből egy gyilkosos sztori pattan ki, akkor bizony a nézőknek is kemény dolga lesz.

Jack egy kényszerbeteg ember, magányos, nem igazán érdeklik az emberek, érzései sem nagyon akadnak, ő csak a saját világát akarja egyben tartani valahogy, ahhoz viszont emberek kellenek. Emberi testek. Nem tudja visszafogni magát, rosszul van és szorong, de ha öl, minden rendben van. Saját és gyilkosságai történetét egy bizonyos Verge-nek (Bruno Ganz) meséli el egyfajta párbeszéd-narrációként. Öt gyilkosság (persze ennél volt sokkal több is), öt Jack számára meghatározó esemény.

Trier ahogy soha, így most sem egy öncélú hentelést mutat be, ennél egy sokkal mélyebb és összetettebb sötét világot, egy beteg lélek (és pokol) bugyrait, és életfilozófiáját, az ölés miértjét. A gyilkosság itt a művészet és az építkezés metaforája (Jack szakmáját tekintve építész), a hullákból épített ház pedig maga az alkotás. Jack önelemzéséből, vagyis, hogy mit miért tesz, mi minek az oka, egyértelműen kirajzolódik magának a rendezőnek önvallomása. A ház, amit Jack épített egy sajátos önreflexív mozi, így nem is csoda, hogy Trier korábbi filmjeinek egy-egy jelenete is felvillan, és azok a jelzők, amikkel Jack magát jellemzi (elviselhetetlen, perfekcionista, kényszerbeteg), a rendezőre is igazak. (Trier nyilatkozta is, hogy mennyire megviselte a forgatás.)

A téma és a két és fél óra játékidő nem épp egy könnyű falat, de aki nyitottabb, érdeklődőbb szemlélettel tekint a filmre és nem utolsó sorban értékeli a groteszk humort is (igen, van benne bőven), az biztos, hogy nem fog kivonulni a filmről. A ház, amit Jack épített egy újabb építőkockája a Trier-univerzumnak, ami talán az egyik legszemélyesebb filmje is lett.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/64893/pics/lead_800x600.jpg
A ház, amit Jack épített,dráma,horror,Kritika,Lars von Trier,Moziba be!,thriller
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?