Aláírták az új Brexit megállapodást az EU-csúcson
Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.
Blogolj!

Tiszteletbeli díjat kap Costa-Gavras

A legendás rendező december 15-én kapja meg a díjat a 31. Európai Filmdíjak átadóján az Európai Filmakadémiától.

Ezt a díjat a Filmakadémia olyan kiemelkedő rendezőknek és politikus hangvételű alkotóknak adja, akiket a szakmabeliek mellett a világ filmszerető közönsége is tisztel. Costa-Gavras ötödikként kapja meg ezt az elismerést Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine és Andrzej Wajda után.

Costa-Gavras Görögországban született, de 22 évesen Franciaországba emigrált, és itt készítette el első filmjét 1965-ben. A Sébastien Japrisot regényéből adaptált Tökéletes bűntény Yves Montand és Simone Signoret támogatásával és szereplésével készülhetett el. Ezt követte a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája 1969-ben, amelynek társírója volt Jorge Semprúnnal, Vassilis Vassilikos könyve alapján. A film két díjat nyert a Cannes-ban, valamint két Oscarral jutalmazták.

Fontosabb alkotásai között szerepel az Ostromállapot (1973), az Arany Pálmával és a legjobb forgatókönyvnek járó Oscar-díjjal jutalmazott Eltűntnek nyilvánítva (1981), a Hanna K. (1983), valamint az Elárulva (1988).

Címkék: díj, Rövidzárlat
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/64843/pics/lead_800x600.jpg
díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?