Blogolj!

Újabb nemzetközi díjat kapott a magyar gulág-film

Szász Attila Örök tél című filmje fontos témát dolgoz fel, nem is akárhogy. Ezt pedig nem győzik nemzetközi szinten is díjazni.

A film ezúttal a Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Filmdráma kategóriájában nyert Floridában. Az USA legfontosabb regionális fesztiválja kimondottan támogatja a fiatal alkotókat.

Az Örök tél a második világháború során elhurcolt magyarokról szól, akiket szovjet munkatáborokba szállítottak marhavagonokba zsúfolva, majd „kukorica morzsolás” címszóval évekig kényszerítettek nehéz fizikai munkára - nőket, férfiakat, fiatalokat egyaránt. A film szokatlan módon elsősorban a nőkre fókuszál, legfőképp Irénre (Gera Marina), akit családjától szakítottak el. Találkozik a fiatal néma Annával (Döbrösi Laura), akit egyből szárnyai alá vesz, lánya helyett, lányaként próbált gondoskodni róla, de hamar kiderül, hogy egy embertelen környezetben nehéz hosszútávon embernek maradni. Irén is megtanulja, hogy az életben maradás érdekében célszerű csak magával törődnie, nem szabad gondolkodnia, és ami a legfontosabb: nem szabad emlékezni.

Elmondani az elmondhatatlant - Örök tél

Szász Attila és Köbli Norbert alkotópáros legfrissebb munkája nemcsak azért figyelemreméltó, mert eddigi alkotásaik (A berni követ, Félvilág) minőségiek voltak, hanem mert az Örök tél című munkájuk egy nagyon fontos témáról beszél. A Gulág Emlékbizottság támogatásával készült film a Gupvi-táborok borzalmairól és a történelem egy sötét időszakáról mesél.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró évek óta egy olyan jól működő filmes páros, akik együtt dolgoztak a Félvilágon és A berni követen. Az Örök Tél megjelenése óta számos elismerést besöpört már, többek között St. Louis-ban, Indianapolisban, Montrealban a legjobb rendezés, valamint a legjobb európia tévéfilm díja is az  övé lett.

(borító: oroktel.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/64571/pics/lead_800x600.jpg
díj,Fesztivál,Örök tél,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?