Blogolj!

Luxemburgot is meghódította a magyar diplomafilm

Kovács István filmje sorra nyeri a nemzetközi díjakat. Az Ostrom most Luxemburgban kapott elismerést.

Az október 4-21. között megrendezett CinEast filmfesztiválon húsz ország mintegy ötven rövidfilmje közül választotta kedvencének a közönség Kovács diplomafilmjét.

OSTROM (A Siege) - filmrészlet (excerpt) from SZFE Budapest on Vimeo.

A 32 éves rendezőnek 23 perces alkotása idén már több nemzetközi fesztiválon is nagyszerűen szerepelt: a szarajevói filmfesztiválon volt nemzetközi premierje, nemrégiben pedig Bronz Diák-Oscart is kapott.

Huszonhét év után nyert magyar film Diák-Oscart

Majdnem harminc évet kellett arra várni, hogy újra magyar diplomafilm nyerjen Diák Oscar-díjat. Ez most meg is történt; Kovács István az Ostrom című diplomafilmért vehette át Los Angelesben a Bronz Diák Oscart. Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A 11. CinEast filmfesztivál nagydíját, első magyar filmként egyébként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte el.

Szilágyi Zsófia alkotása nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A közlemény szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/62608/pics/lead_800x600.jpg
díj,rövidfilm,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?