Blogolj!

Szilágyi Zsófia alkotása nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A közlemény szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata - Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek - arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. 

A közlemény kitér arra is, hogy hat európai elsőfilmes, köztük Szilágyi Zsófia alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben. 

filmalap az Egy nap gyártását 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt

film a belföldi mozikban novemberben 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában. 

(Borító: recorder.blog.hu)

1
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/62479/pics/lead_800x600.jpg
díj,Egy nap,Fesztivál,Rövidzárlat,videó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-26 15:04:36
Remélem, nemcsak nekem tűnt fel, hogy amióta a kommunisták távol kerültek a magyar filmgyártásra fordítható összegek szétosztásától, és - többek között ezt is - a Nemzeti Filmalap intézi, egyre-másra nyerik filmjeink a nemzetközi díjakat a világ minden táján.
Emlékszünk még, hogy milyen ordenáré módon rikácsoltak a hoppon maradt jóbarátok, az addig a tűz közel ülő, milliárdokat osztogató, és fosztogató, pénzéhes, tehetségtelen liberálbolsevikok ?!
Hát, így jártatok fiúkák !!!!
Nektek "coki", az országnak meg temérdek elismerés a nívós filmek kapcsán.
Ennyi a történet.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?