Blogolj!

Világhírű filmrendező a szolnoki filmfesztivál sztárvendége

Kedden kezdődik a képzőművészeti filmekre fókuszáló Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, aminek a brit rendező, Peter Greenaway lesz a sztárvendége.

Csaknem fél évszázada, 1969 óta van Szolnokon fesztiválja a képzőművészeti témájú filmeknek. Idén először a magyar származású képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező, Alexandre Trauner neve alatt fut a rendezvény, tekintettel arra, milyen fontos szerepe van a filmben az épített díszletnek

- mondta Demeter István fesztiváligazgató.

Az idei szemlére 3800 filmet neveztek, ezekből mintegy kilencven képzőművészeti témájú film, valamint tíz nagyjátékfilm szerepel a versenyprogramban. Lesz néhány retrospektív, illetve a mesterkurzusokhoz kapcsolódó vetítés. A filmek között művészportrékat, művészeti irányzatokat bemutató alkotások és animációk is szerepelnek.

A workshopok mellett mesterkurzusok is lesznek a fesztivál ideje alatt, amit többek között Rajk László, a Napszállta látványtervezője tart Allan Starski Oscar-díjas látványtervező (elismerését a Schindler listájáért kapta) és Didier Naert látványtervező mellett, aki Alexandre Trauner nevelt fia és hagyatékának kezelője.

Természetesen a sztárvendég, azaz Greenaway sem marad ki; a festőként indult rendező pénteken tart mesterkurzust. Greenaway filmjeiben nagyon fontos szerepe van a látványnak, így a mesterkurzust megelőzően a fesztiválon levetítik Greenaway A rajzoló szerződése című, 1982-ben készült moziját.

A szolnoki mustra kedden Trauner-konferenciával és -kiállítással nyit, az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt.

(kép: variety.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/61841/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?