Blogolj!

Több mint 400 történelmi témájú filmterv érkezett a Filmalaphoz

Egy hónap leforgása alatt 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára. Ezekről egy szakmai zsűri dönt október végén.

A Filmalap célja, hogy olyan filmek készüljenek, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. Mivel a részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat, így a jelentkezők között az ismert forgatókönyvírókon és filmeseken túl voltak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is.

A történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek Attila, a hunok királyának korától kezdve a középkori magyar királyokon át egészen az 1956-os forradalomig. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora volt.

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/59712/pics/lead_800x600.jpg
Rövidzárlat,történelmi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?