Blogolj!

Készülj a mesedömpingre! - Jön a 6. Országos Rajzfilmünnep

A 2018. október 26-28. között idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep, amely már több mint 100 helyszínen − mozikban, művelődési és közösségi házakban, valamint könyvtárakban − várja ingyenes vetítésekkel országszerte az érdeklődőket az Animáció Világnapján.  

Az idei év pedig még inkább ünneplésért kiált, hiszen 40 éve láthattuk először a televízióban A kockásfülű nyulat. Az évforduló jegyében Richly Zsolt filmrendező egyéb filmjei is levetítésre kerülnek, köztük a tavaly megjelent Luther-rajzfilmsorozat, valamint a Háry János és a Kíváncsi Fáncsi több része is. 

Az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a szervezők egyaránt gondoltak kicsikre és nagyokra, ugyanis a csatlakozó helyszíneken izgalmas magyar és nemzetközi animációs film közül válogathatnak az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők is.  

Az évforduló apropójából jelen volt Richly Zsolt rendező és Marék Veronika író, grafikus is, akiket többet között arról faggattak, hogy mi lehet a titka A kockásfülű nyúl napjainkban is tartó töretlen sikerének. 

Richly Zsolt és Marék Veronika - MTI fotó: Soós Lajos

Utóbbi ezzel kapcsolatban elmondta: az, hogy az alkotásuk ennyi idő múltán is eleven, őket is meglepi és örömmel tölti el, titka pedig az lehet, hogy nagyon érdekes a négy alapfigura, és a nyuszi, amelynek nincs varázsereje, épp olyan sérülékeny és küzdő lény, mint bárki más. Poros, sáros lesz, megcincálják, egyetlen különleges adottsága, hogy repülni tud, és ez adja a lehetőséget, hogy olyan dolgokat megoldjon, amelyek kilátástalannak tűnnek - mondta. 

Richly Zsolt rajzfilmrendező már látvány felől közelítette meg a kérdést, ő úgy gondolja, hogy az egyszerű, letisztult alapformák azok, ami miatt közel kerülhetett meséjük a gyerekekhez. Érdekességként felidézte, hogy kezdetekben tartottak attólhogy néma a film, és így nem értik majd a gyerekek, ezért próbavetítést tartottak, ahol szerencsére épp az ellenkezője derült ki: nagyon is  világos volt az apróságok számára a történet és az üzenete.  

A rendező ezután a Luther című sorozatról is beszélt, ami kapcsán elmondta, hogy már nagyon régóta szerette volna elkészíteni, valamint azt, hogy a forgatókönyvet jegyző Lackfi Jánossal nem oktatófilmet, hanem tíz részes minidrámát készítettek, amely a történelmet ismerő tanuló ifjúságnak és a felnőtteknek is szól.

A 13 perces filmekből álló sorozat hat évig készült, az animációnál pedig szándékosan kevesebb színt használtak, utalva ezzel a nyomtatás felfedezésére, a fametszet és a képregény közötti stílussal dolgozva. 

Tóth Géza animációsfilm-rendező, producer, a Rajzfilmünnep ötletgazdája és a programsorozatot szervező Kedd Animációs Stúdió alapító-vezetője sajtótájékoztatón elmondta: amikor hét éve elindították a Rajzfilmünnepet, két fő gondolat foglalkoztatta őket: a családok, valamint az, hogy az animációs film teljességét elvigyék egy szélesebb közönséghez. 

Majd azt is kiemelte: az országszerte mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban zajló vetítésekhez egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítással, kézműves foglalkozással, bábbemutatóval várják az érdeklődőket

Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében tartanak programokat, több mint 90 település csatlakozott a rendezvényhez. A Rajzfilmünnep programja több mint 130 animációs alkotásból, egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll, amelyekből a résztvevő helyszínek szabadon választhatnak. 

Az animáció világnapján, október 28-án záruló rendezvény programjában hazai klasszikusok és az elmúlt években készült magyar művek egyaránt helyet kaptak.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/59736/pics/lead_800x600.jpg
animáció,dráma,mese,Országos Rajzfilmünnep,Sorozat,történelmi,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?