Blogolj!

Oscar-díj: a mozisikerek aranyszobor nélkül maradnak

Nemrégiben röppent fel a hír, miszerint az Akadémia már nemcsak a szokásos Oscar-kompatibilis filmeket díjazná, hanem azokat is, amiket a közönség imád. Ez viszont egyelőre várat magára.  

A tervek között ugyanis az szerepelt, hogy a nagyívű drámák és történelmi opuszok mellett kapjanak helyet az olyan blockbusterek is, amiket a nézők kajálnak, azaz például a Bosszúállók-filmek, vagy épp a Mission: Impossible-franchise.

Blockbusterek vs kritikusok kedvencei - Újítások az Oscar-díj körül

Mindannyian tudjuk, hogy mik azok a filmek, amik pusztán a történetük miatt Oscar-díj kompatibilisek. Viszont nem szabad elvitatni annak tényét sem, hogy bizony vannak azok a rendkívül népszerű mozik, amik sosem juthatnak el az aranyszobor közelébe, hiába imádja őket a közönség és kerültek dollármilliókba. Az Akadémia most ezen változtat.

Eredetileg sok egyéb változtatás mellett 2020-ra tervezték mindezt, de egyáltalán nem volt kizárt, hogy esetleg már a jövő februári gálán is megjelennek ezek a filmek, mint „népszerű” kategória. Az Akadémia most viszont visszakozik, indoklásuk szerint azért, mert már lassan itt az év vége, ilyenkor meg már nem illik új kategóriát bevonni, át kell ezt még gondolni kicsit.

A 25. kategória bevezetése egyébként heves bírálatokat váltott ki filmértő körökben. Értetlenkedés fogadta például, hogy milyen követelmények vonatkoznának az ebben a kategóriában szereplő alkotásokra, valamint azt is, hogy milyen hatással lenne olyan produkciókra, amelyek anyagilag és a kritikusoknál is sikeresek.

Jövőre február 24-én adják át az Oscar-díjakat. A ceremónia a korábbiakhoz képest egy órával rövidebb, háromórás lesz, hat-nyolc kategóriában a televíziós közvetítés reklámszüneteiben adják át a díjakat.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/58105/pics/lead_800x600.jpg
Oscar-díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?