Blogolj!

Nemes Jeles László új filmje kapta a kritikusok díját Velencében

Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a Velencei filmfesztiválon.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása alapján a Napszállta a versenyprogram legjobb filmjét illető díjat nyerte el. A velencei filmfesztivál, melynek versenyprogramjában 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás, szombat este zárul a díjátadóval. 

A nagy presztízsű szervezet hagyományaihoz híven a hivatalos díjátadó előestéjén díjazza a legjobbakat. A velencei FIPRESCI zsűri elnöke, Rita Di Santo (Morning Star, Tribune, Manifesto) filmkritikus, filmtörténész volt, a zsűri tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok voltak. 

Állva ünnepelték Nemes Jeles László filmjét Velencében

A 75. Velencei Filmfesztiválon hétfőn mutatták be Nemes Jeles László legújabb filmjét, a Napszálltát. Ahogy a Saul fia esetében, úgy a siker most sem maradt el. A versenyprogramban telt házas vetítésen debütált a Napszállta, amit a közönség állva ünnepelt.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője - az azóta elhunyt - Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. 

A Napszállta észak-amerikai premierje szombaton lesz a torontói filmfesztiválon. A filmet már a világpremier előtt mintegy 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. Amerikában és Ausztráliában a Sony Pictures Classics forgalmazó fogja bemutatni.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

(Borító: haon.hu)

1
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/58111/pics/lead_800x600.jpg
díj,Fesztivál,Napszállta,Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-08 09:52:05
A liberálbolsevikok éppen nyolc éve ajvékolnak a Nemzeti Filmalap átszervezése ellen. Persze mindannyian tudjuk, hogy nem a szervezeti felépítés idegesíti ezeket a "régi filmgurukat", hanem az, hogy nem ők osztják maguk között a lóvét !!!
Az általuk készített, senki által nem nézett, bűn rossz "alkotások" színvonaláról, és az általuk a levegőbe szórt milliárdokról most ne is beszéljünk !!!!
Valószínűleg nem csak nekem tűnt fel az a vitathatatlan tény, hogy amióta nem ők sz.....ják a spanyolviaszt, azóta egyre-másra nyerik a magyar filmek a legkülönbözőbb fesztiváldíjakat a világ minden tájékán.
HÁT EZÉRT VAN EZ ÍGY FIÚKÁK !!!! NEM TUDOM, HOGY ÉRTITEK-E EGYÁLTALÁN ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?