Blogolj!

Ingyenes mozival, világsztárokkal startol el a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Nem elég, hogy a filmtörténet legnagyobb alkotásait nézhetjük a város közepén, hanem világsztárok is ellátogatnak hozzánk. A következő napokban a nagybetűs filmmé a főszerep. 

Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Francia Intézetben kezdődik szeptember 4-én egy szakmai workshoppal filmmegőrzesről és a film közoktatásban betöltött szerepéről. De láthatunk itt magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai regény filmváltozatairól, és betekintést nyerhetünk Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe is. A Maraton nyitóestjén (szeptember 4.) a restaurált, Oscar-díjas Mephisto című filmet vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

Szeptember 5. és 9. között 60 filmóriást (pl. 2001 Űrodüsszeia, Ridley Scott Párbajhősök, Federico Fellini 8 és fél, a Pomádé, Milos Forman Amadeus, Mészáros Márta, Sára Sándor és Szabó István restaurált filmjei...) láthatunk 500 Ft-os jegyár mellett. A budapesti Szent István tér szeptember 5-től az ország legnagyobb “mozijává” alakul: ingyen nézhetjük meg Korda Sándor gyönyörű, 1918-as Az aranyemberét - Zagar és a Changing Grey zenei kíséretével, szeptember 6-án, este Claudia Cardinale színésznő személyes részvételével a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Szeptember 7-én a Moszkva tér, 8-án pedig A nagy kékség lesz látható a téren - a főszereplő, Jean-Marc Barr jelenlétében.

Az animációs filmek között is találunk filmes csemegéket, ilyen például Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó.

Katinka Faragó - Ingmar Bergman producere - Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt a legendás mesterről, amelyet Bergman gyönyörű Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart majd a Fanny és Alexander készítéséről.

Jön a Budapesti Klasszikus Film Maraton 2018. szeptember 4-9. from Magyar Nemzeti Filmarchívum on Vimeo.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának is tiszteleg egy bő válogatással. Felújítva, tökéletes kép-és hangminőségben lesz látható Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Billy Wildertől A legénylakás, Vittorio de Sicától a  Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott Szédülés is Hitchcocktól.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/57862/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Klasszikus Film Maraton,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?