Blogolj!

Magyar alkotásokkal startol el a 75. Velencei Filmfesztivál

Az egyik legfontosabb nemzetközi filmes mustra olyan magyar filmeket mutat be, mint Nemes Jeles László Napszállta című filmje, vagy Szőcs Petra Déva című mozija.

Nézeteltérések már most kialakultak a fesztivállal kapcsolatban, ugyanis Netflix filmek is szerepelnek a vetített alkotások között, mint például a Coen testvérek The Ballad of Buster Scruggs című westernje, vagy Alfonso Cuarón Roma című drámája.

Sokak szerint a Netflix nem való filmfesztiválokra, hiszen nem moziforgalmazásban lévő filmekről van szó, hanem online tartalomról. Az olasz Anec és Anem mozis szövetség kritizálta a fesztivál hozzáállását, mivel szerintük ha a filmek online forgalmazása egyidejűleg történik a mozis forgalmazással, a nézők inkább otthon maradnak.

De azzal kapcsolatban is érte bírálat a fesztivált, hogy a versenyprogramba mindössze egyetlen női rendező alkotása jutott be, Jennifer Kent The Nightingale című filmje. A női rendezők hiánya miatt augusztus 11-én feminista szervezetek nyílt levelet is intéztek Alberto Barbera a fesztivál művészeti vezetőjéhez, aki "a politikailag inkorrektként" bírált válogatást védelmezve leszögezte:

 ő a filmek minősége alapján válogatja a fesztivál programját, nem a rendezők neme alapján. "Ha kvótákat vezetünk be, lemondok"

 - közölte.

A mustra szerdán Damien Chazelle, a Kaliforniai álom rendezőjének új filmjével, a First Man című életrajzi drámával nyílik meg. Nagy várakozás előzi meg a Lady Gaga közreműködésével készült A Star is Born bemutatóját is. A filmet, amely egyúttal Bradley Cooper rendezői bemutatkozása, versenyen kívül vetítik a Lidón.

Ugyancsak nagy figyelem övezi a Saul fia Oscar-díjas rendezője, Nemes Jeles László Napszállta című új alkotását, amelyen nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette.

A fesztiválon debütál Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, a Déva is, amely a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült. A film az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, és hogy barátságát kifejezze, elárul valaki mást.

Az Arany Oroszlán-díjért idén 21 alkotás verseng, köztük az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmje. A díjat odaítélő nemzetközi zsűri elnöke a fesztivál tavalyi fődíjasa, A víz érintése című filmjével később az Oscar-díjat is elnyerő Guillermo del Toro lesz.

A szeptember 8-ikán záruló fesztivál Arany Oroszlán-életműdíját Vanessa Redgrave brit színésznő és David Cronenberg kanadai rendező kapja.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/57605/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,Rövidzárlat,Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?