Blogolj!

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Puskin moziban; a vasárnapig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Szeptember 2-ig a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik - hangzott el az M5 csatorna keddi Kulturális Híradójában.

A fesztivál programjába az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb filmje is bekerült. A legjobb játék című film gép és ember kapcsolatát feszegeti.

Deák Kristóf rendező elmondta: az egyik leglényegesebb folyamat, amely újra és újra előkerül a történelem folyamán, az oszd meg és uralkodj elve. A végén mindig kiderül, hogy amikor az emberek rájönnek, hogy együtt éri őket igazságtalanság, és összeállnak, akkor tudnak tenni ellene - mondta, hozzátéve, hogy ez a téma - különböző formákban - fontos számára.

Az öt tagú zsűri döntése szerint 64 rövidfilm került a versenyprogramba, köztük van Kovács István nemrég Diák-Oscar-díjra jelölt Ostrom című alkotása is.

Kovács István rendező arról beszélt, hogy a kisfilm nem olyan műfaj, amely gyakran megjelenik a mozikban, úgyhogy gyakorlatilag csak a fesztiválok alkalmával lehet látni. Akár a BuSho, akár más kisfilmes fesztiválok nagyon fontos megjelenési platformok - mondta.

A nemzetközi szemlét 2004 óta szervezik meg és mára csaknem 80 ország képviselteti magát. A cél Kelet-Közép-Európa alkotóinak felzárkóztatása, valamint a kulturális identitás erősítése.

Gábeli Tamás szemleigazgató kiemelte: most már nemzetközi szinten odafigyelnek arra, hogy ki az, aki díjazásban részesül a BuSho fesztiválon, nemzeti szaksajtóban is szoktak megjelenni ezzel kapcsolatban írások.

Tehát valószínűleg nem rossz dolog, ha valakinek a nevét megemlítik majd a díjkiosztón

- jegyezte meg.

Mint a műsorban elhangzott, idén több mint 70 magyar nevezés érkezett a fesztiválra. Ezek közül látható lesz Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok, Brauner Máté Lauretta című és Hegyi Olivér Take Me Please című rövidfilmje is.

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában lesznek. A nemzetközi versenyprogram mellett kísérőprogramok, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programban.

(Borító: puskinmozi.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/57616/pics/lead_800x600.jpg
animáció,BuSho Rövidilm Fesztivál,Deák Kristóf,Fesztivál,rövidfilm,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?