Blogolj!

Magyar film is nyerheti a diák-Oscart

Kovács István

Igen, ilyen is van, hivatalos nevén Student Academy Awards, és most egy magyar film is versenyben van a díjért.

Kovács István Ostrom című filmjéről van szó, és ha figyelembe vesszük, hogy a rendező készítette a Szürke senkiket is, akkor minden esélye megvan arra, hogy bezsebelje a díjat.

Ködbe veszett árnyak - Szürke senkik

Leginkább egy jó ötlet kell egy jó filmhez, mert a mai nézőt igencsak nehéz meglepni. Érdekes módon az elsőfilmes Kovács István egy mindenki által jól ismert történetet vitt képernyőre úgy, hogy az mégsem elcsépelt. Az első világháborúról, annak borzalmairól, a lelki gyötrelmekről, az emberi oldalról való megközelítés nem volt még jelen a hazai filmes palettán, de a Szürke senkik ezt is elhozta nekünk.

A diák-Oscarként is emlegetett elismerést 45. alkalommal adja át az amerikai filmakadémia október 11-én. Kovács István filmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.

A 23 perces Ostrom története 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat moshasson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes tervétől sem szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A Diák Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett, ezek közül hét kategóriában 39 film versenyzik a végső győzelemért. Az elmúlt két évben az SZFE végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek című munkája volt versenyben.

A magyar alkotás riválisai közül egy-egy a brüsszeli, a zürichi, a müncheni és a stockholmi filmművészeti egyetemekről érkezett, míg Nagy-Britannia két filmmel, a London Film School és a National Film and Television School hallgatóinak munkáival képviselteti magát a mezőnyben.

Az Ostrom az áprilisi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon debütált, nemzetközi premierjét a most zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

(fotó: Szerda Zsófia)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/56933/pics/lead_800x600.jpg
díj,rövidfilm,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?