Blogolj!

Budapestre látogat Claudia Cardinale

Ősszel rendezik meg a II. Budapesti Klasszikus Film Maratont, aminek kapcsán nem akármilyen sztárok jönnek el a fővárosba.

Claudia Cardinale mellett a Szabó István-filmekből (Mephisto, Redl ezredes) ismert Klaus Maria Brandauer, Jean-Marc Barr, A nagy kékség főszereplője és Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó is tiszteletét teszi Budapesten szeptember 4 és 9 között.

De nemcsak legendás filmek legendás alakjai, hanem maguk az alkotások is fontosak, hiszen bemutatásra kerülnek a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmek, más európai archívumok által restaurált remekművek. Először lesz látható a gyönyörűen restaurált, Oscar-díjas Mephisto, portré- és dokumentumfilmek
a filmtörténet olyan meghatározó női karaktereiről, mint Hedy Lamarr, bemutatkozik
a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava, és azt is megtudhatjuk, mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton egy egésznapos filmes workshop és konferenciával kezdődik majd. A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Uránia moziban szeptember 4-én Szabó István és Klaus Maria Brandauer jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más  restaurált remekművei is, mint az Apa vagy a Szerelmesfilm, és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

A hat napos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc vetítése alkalmával.

Négy estén, a Szent István Bazilika előtt szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal, Federico Fellini filmóriása a 8 és fél, ami előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget, generációk kultfilmje, A nagy kékség a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális huszárfilmje, a Párbajhősök, Harvey Keitel főszereplésével.

Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere (Suttogások, sikolyok; Jelentetek egy házasságból; Őszi szonáta; Fanny és Alexander, stb.) Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, amelyet Bergman gyönyörű, gyerekeknek is ajánlott Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről.

A magyar animációk sem maradnak el: Jankovics Marcell János vitéze és Háry Jánosa, illetve sokak kedvence, a Macskafogó is látható lesz, emellett pedig olyan klasszikusok is felbukkannak a programok között, mint Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című alkotása, vagy a Grease és a Hitchcock-féle Szédülés, a Volt egyszer egy vadnyugat és az Amadeus.

(képek: MNF)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/56189/pics/lead_800x600.jpg
Claudia Cardinale,Fesztivál,Rövidzárlat,Szabó István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?