Blogolj!

A velencei filmfesztiválon debütál Nemes Jeles László új filmje

A világ egyik legjelentősebb filmes eseményére kapott meghívást az Oscar-díjas Nemes Jeles László legújabb filmje, a Napszállta. A film a versenyprogramban fog szerepelni, utoljára hazai alkotás 24 évvel ezelőtt került be ebbe a szekcióba.

Enyedi Ildikó 1994-es Bűvös vadász után a Saul fia rendezője is részt versenyezni fog az augusztus 29-én kezdődő filmfesztiválon.

A velencei filmfesztivál után sem áll meg a menetelés: a Napszálltát Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiváljára, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF) is meghívták.

Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A film 2017 nyarán, 53 napon át forgott, több budapesti és vidéki helyszínen. Főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). 

A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, néhányukkal már a Saul fiában is találkozhatott a közönség.

Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

A történet röviden:

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, és bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 

A Napszállta a Mozinet forgalmazásában 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

(kép: Laokoon Filmgroup)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/56120/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,Rövidzárlat,Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?