Blogolj!

Magyar film nyert díjat Karlovy Varyban

Csuja László Virágvölgy című filmjét díjazták szombat este Közép-Európa A kategóriás fesztiválján, azaz a  Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.

A rendező a helyszínen vette át az elismerést, ami az East of the West kategória zsűri díja (amivel 10 ezer dollár is jár). Csuja egyébként elsőfilmes, a film is a Magyar Nemzeti Filmalap elsőfilmeket támogató Inkubátor programjában készült el.

A coming-of-age történettel keresztezett road movie főszereplői amatőrök; Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok és Berényi Bianka, az EU Cannibal frontembere.

A film kitaszított, a társadalom perifériáján élő emberekről szól. Bianka egy délután hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, aztán játékból, apát és otthont keres maguknak. Végül az enyhén értelmi sérült Laci befogadja őket. Apai feladatát komolyan véve elhatározza, bármi áron élhető otthont teremt családjának.

A történet alap drámai feszültségét az adja, hogy a két főszereplő borzasztóan különböző karakter: Bianka impulzív, energikus, magával ragadó, Laci pedig egy redukált, visszahúzódó figura. Bianka számára minden játék, Laci mindent halálosan komolyan vesz. Azért volt fontos, hogy amatőrökkel dolgozzunk, mert  behozzák a saját világukat a filmbe. Laci a valós életében is egy csendes, szűkszavú ember és ettől a filmben van egy titokzatos jelenléte, Bianka pedig hihetetlenül intenzív. Sokat változott az ő személyiségük miatt az eredeti forgatókönyv a film őrültebb és szabadabb lett annál, mint amit eredetileg elképzeltünk alkotó társaimmal.

nyilatkozta még korábban Csuja László.

(kép: KVIFF)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/55310/pics/lead_800x600.jpg
díj,Fesztivál,Karlovy Vary,Rövidzárlat,Virágvölgy
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?