Blogolj!

Elment Szokolay Ottó, akinek generációk nőttek fel a hangján

Hosszan tartó betegség után, május 27-én, vasárnap elhunyt Szokolay Ottó, Jászai Mari-díjas színész, Érdemes Művész, akinek, ha az arcát nem is, jellegzetes orgánumát szinte minden generáció ismeri.

Szokolay Ottó Kispesten született 1937. november 23-án. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója, ahol többek között olyanokkal végzett egy évfolyamon, mint Tímár Éva, Sztankay István, Pap Éva, Szilágyi István, Verebély Iván vagy Mécs Károly. Ezt követően pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, később a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, 1964 és 1965 között pedig a Vígszínház tagja volt, ahova Várkonyi Zoltán meghívására érkezett. 1965 óta volt a Nemzeti Színház tagja.

A Színházi adattár alapján több mint 100 bemutatója volt, szerepei mindig változatosak voltak: játszott Shakespeare királydrámáiban, emellett pedig olyan magyar szerzők darabjaiban is, mint Szabó Magda, Molnár Ferenc vagy Móricz Zsigmond.

Természetesen a filmes/tévés szerepektől sem riadt vissza, így többek között láthattuk a Mici néni két élete, A kőszívű ember fiai, A vörös grófnő vagy a Szabadság, szerelem című filmekben, a Princ, a katona, a Szomszédok és az Angyalbőrben című sorozatokban is. Legtöbben azonban mégis inkább jellegzetes hangja miatt ismerték, hiszen számtalan filmhez és sorozathoz kölcsönözte a hangját, valamint szívesen narrált dokumentumfilmeket is.

13 évadon keresztül hallhattuk az ő hangján megszólalni az NCIS igazságügyi orvosszakértőjét, Dr. Donald "Ducky" Mallardot (David McCallum), azonban 2017 februárjában egészségügyi állapota már nem tette lehetővé, hogy továbbra is ő szinkronizálja, így a 14. évadban Szélyes Imre váltotta.

Jim Broadbent többször az ő hangján szólalt meg magyarul, többek között a Harry Potter (Lumpsluck professzor), Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, Az ifjú Viktória királynő, A Vaslady, Indiana Jones 4.: Indiana Jones és a kristálykoponya királysága  című filmekben. Szokolay Broadbent mellett James Cromwellt és James Rebhornt is több ízben megszólaltatta a pályafutása során. 

Munkásságát 1976-ban Rajz János-díjjal1984-ben Jászai Mari-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el, 2014-ben pedig megkapta az Érdemes Művész címet is. 

(Borító: origo.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/53257/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Szokolay Ottó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?