Blogolj!

Véget ért a cannes-i filmfesztivál, megvannak a nyertesek

Szombaton ért véget a 71. cannes-i filmfesztivál, ahol nekünk talán a legfontosabb mégiscsak a magyar film győzelme volt, viszont a fődíjat egy japán alkotás kapta.

A fesztivál fődíját, azaz az Arany Pálmát a japán Shoplifers című film kapta, így Kore-eda Hirokazu rendezése több mint húsz év után újra diadalmaskodott a filmmustrán mint japán alkotás.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat, Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmjének ítélte, aki eddig sem volt botárnyoktól mentes, és most sem hazudtolta meg önmagát, ami a témát illeti; a 27 év után egy igaz történetet feldolgozó politikai pamflettel Cannes-ba visszatérő Spike Lee filmjében azt állítja, hogy Donald Trump elnökké választásával a Ku-Klux-Klan szélsőséges szervezet jutott politikai hatalomhoz az Egyesült Államokban.

Jean-Luc Godard rendezőlegendát rendkívüli Arany Pálmával jutalmazta a zsűri a Képeskönyv című filmjéért, illetve a lengyel Pawel Pawlikowski (aki 2015-ben Oscar-díjat kapott Ida című alkotásáért) érdemelte ki a legjobb rendezés díját a Hideg háború című drámájáért.

Szamal Eszljamova kazah színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Szergej Dvorcevoj Ayka című filmjének főszerepéért, a legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte érdemelte ki Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjében nyújtott alakításáért.

Viszont ami számunkra a legfontosabb: Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmjével, az Egy nap című mozival be is zsebelte a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől, azaz a FIPRESCI-től a legjobb elsőfilmnek járó díjat.

Cannes: megkapta a kritikusok nagydíját a magyar film

A világ egyik legrangosabb filmes szemléjén Szilágyi Zsófia első játékfilmje, az Egy nap nyert díjat. A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben a francia elnök, Michel Ciment mellett Belgium, Brazília, Chile, Franciaország, Hollandia, Nagy Britannia és Németország vezető filmkritikusai foglaltak helyet.

A nyertesek teljes listáját itt találjátok.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/52852/pics/lead_800x600.jpg
Cannes,díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?