Blogolj!

Fokozott biztonsági intézkedésekkel indul a cannes-i filmfesztivál

Franciaországban nagyon szigorúan veszik a biztonságot, és nemcsak azért, mert most kezdődik a 71. cannes-i filmmustra, hanem az elmúlt évek tragikus eseményei miatt továbbra is magas a terrorfenyegetettség.

Földön, vízen, levegőben őrzik majd a fesztivál területét, hiszen a 70 ezer lakosú Cannes a fesztivál idejére (12 napra) „telt házas” lesz, vagyis háromszor annyian tartózkodnak majd a városban.

Biztonsági kapukat és ha kell, légtérzárat is bevetnek a hatóságok. A 2016-os nizzai tragédia után érthető okokból minden szabályt és ellenőrzést megerősítettek (többek között háromszáz, virágágyásokkal díszített egytonnás betontömbbel akadályozzák meg, hogy kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en).

A fesztiválpalota előtt többszöri átvizsgálás lesz, de megfelelő távolsággal ahhoz, hogy megőrizzük a fesztiváli hangulatot

- mondta Yves Daros, a cannes-i önkormányzati rendőrség vezetője.

A fesztiválpalota környékén 580 térfigyelő kamera működik és önkéntes megfigyelők is folyamatosan elvegyülnek a hömpölygő tömegben, ha bármi gyanúsat észlelnek, riasztják a rendőrséget. A következő 12 napban 200 rendőrt és 50 biztonsági őrt mozgósítanak és további száz önkéntes is figyelni fog, hogy minden rendben menjen.

Nők a középpontban

Az idei fesztivál fő témája a nők helyzete lesz, a korábbiaknál több politikai felhanggal, de természetesen nem maradnak el az aktuális társadalmi problémák feldolgozásai sem.

A Weinstein-botrány utózöngéje persze a fesztivált is elérte, amelynek zsűrijét a szexuális zaklatások elleni küzdelem egyik élharcosának számító Oscar-díjas Cate Blanchett vezeti, a testületben fele-fele arányban kaptak helyet férfiak és nők. 

A szervezők olyannyira kiemelt figyelmet szentelnek a problémának, hogy a fesztiválon kampányt is indítanak a szexuális zaklatások ellen, röplapokon hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően és egy ingyenesen hívható segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára. Továbbá felhívták a figyelmet arra a tényre is, hogy Weinstein többek között állítólag Cannes-ban is megerőszakolt és zaklatott nőket.

Magyar filmnek is szurkolhatunk

Szerencsére magyar vonatkozása is lesz a fesztiválnak: Szilágyi Zsófi Egy nap című filmje helyet kapott a Kritikusok Hete nevű szekcióban, és az Arany Kamera díjért is indul, mint legjobb elsőfilm. Az, hogy nyerni fog-e, május 19-én derül ki. 

Már tudjuk, milyen lesz egy nehéz nap Cannes-ban

A hamarosan induló cannes-i filmfesztiválon egy magyar film biztos, hogy lesz. Ez Szilágyi Zsófi első nagyjátékfilmje, az Egy nap, ami a Kritikusok hetének elnevezett szekcióban debütál majd. Most pedig már egy előzetesben is láthatjuk, hogy milyen is lesz az az egy bizonyos nap.

A fesztivált Aszgar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező Nyílt titok című thrillere nyitja majd meg Penelopé Cruz és Javier Bardem főszereplésével, illetve kiemelt figyelmet kap a francia új hullám egyik nagy alakja, Jean-Luc Godard, ugyanis a 87 éves rendező új filmjét is bemutatják Cannes-ban a Le livre d'image (Képeskönyv) címmel, ami benne van abban a 21 filmben, ami versenybe száll majd az Arany Pálmáért és a várva várt Han Solo-mozi a Riviérán debütál majd.

(borító: variety.com, képek: facebook.com)

1
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/52317/pics/lead_800x600.jpg
Cannes,Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-11 10:26:44
Idétlen franciák !
Engedjetek még be az országba pár százezer illegális migránst - köztük jó néhány kifejezett terroristával - aztán garantáltan "jobb" lesz a helyzet !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?