Garantáltan mindenki kedvence lesz a legújabb magyar animáció

Talán abban megegyezhetünk, hogy ha magyar animációról van szó, akkor az 1986-os Macskafogó az, amiért mindenki odavan, legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről. Most viszont lehet, hogy egy új korszak köszönt be, mert hamarosan érkezik a Ruben Brandt, a gyűjtő című film.

Ha hatalmas filmrajongó vagy és kened-vágod a filmtörténet klasszikusait, ha csak szimplán szeretsz mozizni, vagy épp a képzőművészetért vagy oda, akkor nagy valószínűséggel a Ruben Brandt, a gyűjtő című film neked szól.

Miért is? Mert a film a mese, a grafikai világ, az animáció, a hang és zene összességéből épül fel és több híres festmény, épület és tárgy tűnik fel benne. Az animációban a maga kép- és formaalkotó művészetével hommage-t állít ikonikus műveknek, kameraállásoknak, hangulatoknak és azok jelentéseinek átdolgozásával újra reflektorfénybe helyezi a filmművészet, az építészet, a dizájn és a képzőművészet ikonikus alkotóit.

Sok más mellett Eisenstein, Kuroszava és Godard filmjeiből vett kompozíciókat rajzfilmesített meg. A filmben csaknem 100 ilyen hommage található.

Ezt pedig Milorad Krstic szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művésznek köszönhetjük, ugyanis ő rendezte és írta, valamint a látványt is tervezte.

Kemény munka volt összehozni, ugyanis például a festmények felhasználására szigorú szerzői jogi szabályok vonatkoznak és a filmben megjelenő művek kapcsán 110 jogosítási eljárást indítottak. A képzőművészeti alkotásokra ezer-kétezer eurós átlag felhasználási díjat fizettek, míg az Andy Warhol képén megjelenő Elvis Presley személyiségi jogát például külön kellett engedélyeztetni. Így nem meglepő, hogy elég brutális, 1 milliárd 180 millió forint volt a film költségvetése (amiből 882,5 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalap biztosított, míg a közvetett támogatásokból 295 millió forint érkezett, az előkészítés és a forgatókönyv-fejlesztés 2 millió forintos támogatásból valósult meg).

A filmben olyan színészek adják a szereplők hangját, mint Kamarás Iván, Hámori Gabriella, Makranczi Zalán, vagy Márton Csaba.

Kurdy-Fehér János producer szerint a filmnek van edukációs rétege is:

Aki csak az akciófilmet szeretné élvezni, az futni fog a filmmel, aki pedig észreveszi a dolgokat a háttérben az lehet, hogy újra kinyitja az albumot, hogy megnézze, milyen volt a pop art, vagy hogy milyen volt egy Rembrandt-kép
 

Ez azért enyhén szólva is bíztatóan hangzik (legalábbis a filmrajongóknak mindenképp).

A Ruben Brandt, a gyűjtő novemberben kerül mozikba.

(képek: Ruben Brandt Produkció)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/52116/pics/lead_800x600.jpg
animáció,Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?