Blogolj!

Bill Cosbyt és Roman Polanskit is kizárta az amerikai filmakadémia

Kizárta soraiból Bill Cosby komikust és Roman Polanski rendezőt az amerikai filmakadémia, amiért megsértették a szervezet magatartási kódexét.

Az Amerikai Filmakadémia eddigi fennállása óta mindössze 4 tagjától volt kénytelen búcsút venni. Először 2004-ben Carmine Caridi színésztől váltak meg, akinek az volt a bűne, hogy az Oscar-szavazáshoz kiküldött screenerjeiről készült másolatok kerültek fel a netre, a tavalyi évben Harvey Weinsteintől, az egykori hollywoodi kiskirálytól, idén pedig Bill Cosby komikustól és Roman Polanski rendezőtől.

Kizárta soraiból az amerikai filmakadémia Harvey Weinsteint

A 8400 fős intézmény 54 tagú kormányzótestülete szombaton hozta meg erről szóló döntését Los Angelesben, tájékoztatása szerint a szükséges kétharmadnál jóval nagyobb arányban. Indoklásul hozzátették, hogy Harvey Weinstein nem érdemli meg kollégái tiszteletét. Előzőleg a rendkívül befolyásos producer fivére, egyben cégtársa úgy fogalmazott, az akadémiának meg kell válnia "beteg és elvetemült" testvérétől.

Az Oscar-díjat odaítélő Mozgóképművészeti és -tudományi Akadémia (AMPAS) igazgatóságának döntése nem volt túl meglepő, ugyanis a 80 éves Cosbyt a múlt héten találta bűnösnek egy bíróság nők bedrogozásá és nemi erőszak vádjában, amiért életfogytiglanra ítélték.

Mint ismeretes Polanski pedig már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt kőkemény 42 napot börtönben is töltött, de végül megszökött az Egyesült Államokból és azóta tért vissza. Már csak az a kérdés, hogy az Akadémia miért csak most döntött a rendező kizárásáról, akit az elmúlt 40 évben háromszor is jelöltek Oscarra, amiből egyet díjra is váltott. 

Így, a Weinstein-ügy máig tartó láncreakciójából és Cosby elítélésből kifolyólag az Akadémia a döntést azzal indokolta, hogy a két érintett ügyei összeegyeztethetetlenek a szervezet etikai kódexével, továbbá hangsúlyozta, hogy a szervezet elvárja tagjaitól, hogy azok betartsák az erkölcsi normákat, amelyek az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapulnak.

(Borító: screencrush.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/52091/pics/lead_800x600.jpg
Bill Cosby,Harvey Weinstein,Oscar-díj,Roman Polanski,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?