Blogolj!

Milos Forman előtt tiszteleg a Karlovy Vary filmfesztivál

Karlovy Vary 53. alkalommal nyitja meg kapuit a filmes szakemberek és a filmrajongók előtt. A június 29. és július 7. között megrendezett filmmustra Közép-Európa legrangosabb filmes eseménye, amely most a nemrégiben elhunyt rendezőzseni, Milos Forman előtt tiszteleg.

Elhunyt Milos Forman

Meghalt Milos Forman - jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva. Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselője, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves volt.

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján Forman egyik kiváló korai alkotását, az 1965-ben készült Egy szöszi szerelmét vetítik le, illetve egy filmzene összeállítás is hallható lesz a rendező filmjeiből. Forman egyébként még bőven amerikai karrierje előtt készítette az Egy szöszi szerelmét, ami nagyban segítette abban, hogy a tengerentúlon is befusson. Ez első alkotásai között volt, ám azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Az 53. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál vendéglistája egyelőre még ismeretlen, de az biztos, hogy rengeteg A-listás filmes vesz részt rajta. Az eseményen több mint kétszáz film kerül vetítésre, programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

 (borító: latimes.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/51685/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,Milos Forman,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?