Blogolj!

Hét év száműzetés után visszatérhet Cannes-ba a balhés rendező

A dán fenegyerek, Lars von Trier sosem volt a kedvességéről híres. A filmes olyan, mint filmjei: megosztó és provokatív. Nem is csoda, hogy egyszer csak tele lett a cannes-i filmfesztivál szervezőinek töke, és kitiltották a rendezőt. Mostanáig.

A filmfesztivál lassan már a nyakunkon, így egyre több a hír ezzel kapcsolatban. Az már kiderült, hogy Szilágyi Zsófi filmjén kívül sajnos egy hazai alkotás sem került fel a nívós listára (pedig Nemes Jeles László Sunset című filmjében még lehetett reménykedni), a zsűri névsora teljes, és egy meglepetés itt jött: a 2011-ben botrányos hitleres nyilatkozata miatt kitiltott Lars von Trier visszatér a filmmustrára a The House That Jack Bulit című mozijával, aminek főszereplői Uma Thurman és Matt Dillon. Trier egyébként régebben visszatérő vendége volt az eseménynek, 2000-ben az Arany Pálmát is elnyerte a Björk és Catherine Deneuve főszereplésével készült Táncos a sötétbennel.

Magyar film is lesz Cannes-ban

Eleinte úgy tűnt, hogy idén mi kihagyjuk a cannes-i filmfesztivált, de szerencsére mégsem marad magyarok nélkül a francia Riviéra. A hazai versenyző nem más, mint Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje, amit a Kritikusok hete versenyébe válogattak be. Ez egy olyan szekció, amiben minden évben pályakezdőknek adják meg az esélyt arra, hogy bemutatkozzanak az igen nagytekintélyű fesztiválon.

A versenyprogram egyébként bővült, Nuri Bilge Ceylan török (2014-ben elnyerte az Arany Pálmát Téli álom című filmjéért), Yann Gonzalez francia és Szergej Dvorcevoj kazah rendező filmjei is meghívást kaptak a hivatalos versenyprogramba, így 21-re bővült az Arany Pálmáért induló alkotások listája

A fesztivál május 8-án kezdődik Penelope Cruz thrillerével és  május 19-én Terry Gilliam brit rendező The Man Who Killed Don Quixote című filmjével zárul.

(borító: variety.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/51486/pics/lead_800x600.jpg
Cannes,Fesztivál,Lars von Trier,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?