Blogolj!

Elhunyt Hollywood egyik legjobb karakterszínésze

Április 15-én, vasárnap, 74 éves korában váratlanul elhunyt az Acéllövedék Hartman őrmestere, R. Lee Ermey.

Ronald Lee Ermey igazán különleges életutat járt be, ugyanis nem véletlen, ha egy egy genyó katonát vagy rendőrt kellett alakítani akkor a rendezők rá gondoltak: karrierjét valóban igazi katonaként kezdte. Ermey 11 évig szolgált, mint tengerészgyalogos, és még a vietnami háborúban is lehúzott 14 hónapot, végül sérülések miatt kellet leszerelnie. 

A katonai élet után meglepő lépésre szánta el magát: a Fülöp-szigeteken beiratkozott egy egyetemre, ahol drámát és kriminalisztikát tanult. Az első jelentősebb szerepét Francis Ford Coppola adta neki az Apokalipszis most helikopter pilótájaként. Coppola duplán jól járt vele, hiszen háborús veterán lévén tökéletes volt technikai tanácsadónak is a forgatások alatt. 

Legtöbben Stanley Kubrick 1987-es klasszikusából, az Acéllövedék című filmből ismerhetjük, ahol a rendező rá osztotta Hartman kiképzőőrmester szerepét, amiért Ermey-t Golden Globe-díjra is jelölték. Filmes repertoárjába olyan filmek tartoznak még, mint a Hetedik, Las Vegas, végállomás, az utóbbi években azonban már csak a hangját kölcsönözte egy-egy figurának, így ő szólalt meg pl a Toy Story-ban is Sarge játékkatona hangján.

A színész 74 évesen, tüdőgyulladás szövődményeiben hunyt el. 

(Borító: foxnews.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/51307/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,R. Lee Ermey,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?