Blogolj!

Ingyen nézhetünk filmeket az 1848-as forradalomról

Karácsony előtt mi is beszámoltunk róla, hogy a Filmarchívum számos és ritka magyar filmet tett ingyenesen elérhetővé az ünnepek alkalmából, ami annyira sikeres lett, hogy meg is hosszabbították a filmek elérését. Most hasonlóan kiváló gesztussal rukkoltak elő.

A Filmarchívum közlése alapján ugyanis az Archívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotásának szabadon hozzáférhető tételével ünnepli a forradalom és szabadságharc évfordulóját

A filmek felújított változatai március 15-től 19-ig érhetőek el az Archívum videomegosztó csatornáján.

És hogy mely filmekről van szó? 

80 huszár - Sára Sándor 1978-ban készült filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel.

Szirmok, virágok, koszorúk - Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje, a világosi fegyverletétel után játszódik, Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével.

Föltámadott a tenger - Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült alkotás, amely az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt, melynek középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. 

A kőszívű ember fiai - Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát. 

A filmek a fenti linkeken is elérhetőek. 

(Borító: mafab.hu)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/49911/pics/lead_800x600.jpg
Filmarchívum,forradalom,Rövidzárlat,történelmi,videó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?