Blogolj!

Michael Caine 85

Hatvan éves pályafutás, két Oscar-díj, Golden Globe- BAFTA-, és Emmy-díj, rengeteg szerep és még annál is több rajongó. Michael Caine 85 éves és még mindig megállíthatatlan.  

Persze történetét lehetne mesebeli jelzővel illetni, hiszen szegény családból származik, anyjához hasonlóan ő is takarított, alkalmi munkákból élt. Igaz, hogy már fiatalon is köze volt a mozihoz, csak nem úgy, ahogy később: a mozivászon helyett inkább a padlóra koncentrált, takarította azt.

A film és szereplés mégis megragadt benne és egy vidéki színháznál kezdett dolgozni mint segédfelügyelő, később pedig mellékszerepekbe is beugrott. Ekkor változtatta meg nevét a hangzatos Maurice Joseph Micklewhite-ról Michael Caine-re (amit nem meglepő módon egy Zendülés a Caine hajón cím film ihletett).

Michael Caine, Alfie és Oscar

Volt már ügynöke, neve és Londonba is költözött, így jöttek is a szerepek, vagyis ő ment utánuk. Egyszer Peter O’Toole-t helyettesítette a színpadon, máskor filmekben játszott titkos ügynököt.

A Nagy Áttörés, ami ugye minden színésznél eljön jobb esetben az Alfie volt a hatvanas években, amiért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték. Innentől kezdve ahogy az lenni szokott, jöttek a jobbnál jobb filmek: Az olasz meló, A mesterdetektív (még egy Oscar-jelölés), A híd túl messze van, Rita többet akar (még egy Oscar-jelölés és egy Golden Globe-díj győzelem).

Fotó: ultraswank.net

Három jelölés után végre meg is kapta az aranyszobrot Woody Allen fimjéért, a Hanna és nővéreiért  1986-ban(milyen ironikus, hogy Caine nemrég jelentette be, hogy nem akar többet dolgozni a rendezővel). Az Oscart igaz, hogy megkapta, de nem vette át, mert vicces módon épp a Cápa negyedik részét forgatta, így a legnagyobb díj helyett a gagyi filmet választotta, amiért később Arany Málnára is jelölték. Hiába, ilyen faramuci egy a showbiznisz.

A kilencvenes évek viszonylag csendes volt, de 1996-ban újra bejött neki az élet a Little Voice című filmmel, ami megint egy Gloden Globe-ot jelentett, majd az 1999-es Az Árvák hercegéért Oscart kapott, és 2002-ben A csendes amerikai című film szerepéért pedig megint jelölték Oscarra.

Fiatalság, tehetség, lovag

Korát meghazudtolva, szinte megfiatalodva vetette bele magát a kétezres évek filmvilágába is. Szerepelt a Nolan-féle Batman-mozikban, 77 évesen (!) a Harry Brown-ban akciózott, Sorrentino hangulatos Ifjúságában dolgozott.

Nem mellesleg 2000-ben lovagi címet is kapott II. Erzsébet királynőtől, apja iránti tiszteletből eredeti nevét lett Sir Michael Micklewhite.

Fotó: AFP

A filmes számláló jelenleg kb 130 filmet mutat, és eszében sincs megállni. 85 évesen is robog tovább. Karrierjéről így beszélt nemrég:

Kezdetben csak olyan ajánlatokat kaptam, amelyeket valaki már visszautasított. Így történt ez az Alfie esetében is, amivel már minden élő és mozgó angol színészt megkerestek. Én nem voltam híres, így senki nem foglalkozott azzal, hogy vigyázzon az érzéseimre. Soha nem utasítottam vissza egyetlen szerepet sem(...)rettenetesen sok filmet készítettem életem során, készítettem sok rettenetes filmet is. De hát mindegy, hiszen a rosszakért ugyanúgy megfizettek, mint a jókért.

(borító: the-talks.com)

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/49843/pics/lead_800x600.jpg
Michael Caine,szülinap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?