Blogolj!

Oscar-totó: Legjobb idegen nyelvű film

Egyértelmű, hogy minket leginkább ez a kategória érdekel a pár órán belül kezdődő Oscar-gálán, hiszen a Testről és lélekről is versenyben van. A mezőny itt is komoly ellenfeleket hoz, de mi megpróbáljuk most az esélyeket latolgatni. (A legjobb női és férfi mellékszereplők, a legjobb színészek és színésznők és a legjobb film jelöltjeiről is volt szó.)

A Fantastic Woman (Chile)

A #metoo és a Time’s Up-mozgalom miatt ennek a filmnek nagyon nagy jelentősége van, a jelölés pedig nyilvánvalóan jelzés az elfogadás a píszí és az LMBT közösségek felé. A film a transzneműség problémáján keresztül mutatja be a főhős mindennapos kálváriáját az előítéletek, gyűlölet és a kirekesztettség háromszögében. Erős sztori, így esélye mindenképpen van a felhozatalban.

The Insult (Libanon)

Itthon sok szó nem esett a The Insult-ról, aminek fő oka lehet az is, hogy az igazság-igazságtalanság mezsgyéjén haladva mutat be helyzeteket és tesz fel kérdéseket a nacionalizmus témáján keresztül, de mindezt természetesen libanoni környezetben elhelyezve. Ez persze érthető, de nehezen tudjuk megérteni, átérezni, talán ez is az oka annak, hogy a sajtója sem erős.

Szeretet nélkül (Oroszország)

Ha már sajtó: a Szeretet nélkül a legerősebb ezen a téren, ami nyilván amiatt is van, mert van benne egy kis aktuálpolitika (de csak pont annyira, hogy még ne tiltsák be a mozit), illetve Andrej Zvjagincev neve külföldön nagyon erős, menő névnek számít. Filmje is azt lett: húsbavágó, drámai, aktuális és nagyon profi. Egyik legnagyobb húzónév a listán.

Négyzet (Svédország)

Nehéz amerikai fejjel gondolkodni, pláne az Akadémia fejével, ha európai filmekről van szó, hiszen ők azért mégiscsak másképp látnak, értelmeznek dolgokat, és másképp hat rájuk egy-egy európai alkotás. Ha abból indulunk ki, hogy Az Európai Film Az Csakis Művészi És Nagyon Mély Lehet, akkor a Négyzet nagyon ott van a szeren. Szatirikus, kritikus, önironikus és zavarba ejtő alkotás, ami borzasztó mai, és igazi. Nem is születhetett volna máskor, és bár a problémafelvetése és megvalósítás nagyon is jogos, de talán nem megy le annyira nagy mélységekbe, mint kéne. Ettől függetlenül az Akadémia elájulhat még tőle.

Testről és lélekről (Magyarország)

Mivel a már sokszor emlegetett sajtó nagyon fontos, és a külföldi filmes lapok véleményéből is sokat le lehet szűrni, azt kell megállapítani, hogy a Testről és lélekről reklámja nem elég jó. Sőt, kifejezetten gyenge, ellenben például az orosz, vagy a svéd film tarol. Egy visszatérő elem az, amit ki szoktak emelni a magyar mozival kapcsolatban: női rendezője van. Ez sajnos nagyon kevés, de remélhetőleg az Akadémia nem csak jelölésig akarja vinni az filmet és felismeri, hogy ez lehet, hogy nem egy tipikus társadalomkritika, és kegyetlen dráma, hanem egy sokkal emelkedettebb és univerzális sztori annak minden bájával és legfőképp profizmusával.

Aki szerintünk nyerni fog: Fájó kimondani, de nagy valószínűséggel a Négyzet fog nyerni. A mondanivalója nem új, de mivel nagyon trendi, így ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Szeretet nélkül mellett sem lehet elmenni szó nélkül, a svéd mozit simán megszorongathatja.

Aki szeretnénk, hogy nyerjen: nem is kell magyarázni, a Testről és lélekről behúzhatná a harmadik Oscart így szépen zsinórban.

Pár óra, és kiderül!

(borító: cnn.com, képek: imdb.com)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/49426/pics/lead_800x600.jpg
lista,Oscar-díj,Testről és lélekről,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?