Blogolj!

Magyar filmet díjaztak a Berlinalén

Szombat este adták át a 68. berlini filmfesztivál díjait. A nemzetközi fesztivál fődíját, az Arany Medvét az elsőfilmes román rendezőnő, Adina Pintilie Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotása kapta. Bucsi Réka Solar Work című rövidfilmje pedig az Audi Short Film Award nevű elismeréssel távozhatott a Berlinből.

Tavaly Enyedi Ildikó filmje, az azóta már Oscarra is jelölt Testről és lélekről hozta el a Berlin Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, idén szintén nem távozott üres kézzel az egyetlen versenyprogramban lévő magyar alkotás. Bucsi Réka animációja mellett ugyan szerepelt még a fesztiválon Bogdán Árpád alkotása a Genezis, amely a romagyilkosságokat és annak hatásait dolgozta fel, de versenyen kívül.

Újra szurkolhatunk magyar alkotásnak a Berlinalén

Bucsi Réka Facebookon jelentette be a nagy hírt, miszerint idén is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes programjába, a Solar Walkcímű új animációs filmjével, aminek 21 másik alkotással kell majd felvennie a versenyt. A rendező joggal lehet büszke az eredményeire, ugyanis az ide már a harmadik alkalom, hogy meghívást kapott a seregszemlére: korábban Symphony no.

A díjátadó első díjazottja a magyar tehetség volt, aki a dán-magyar koprodukcióban készült Solar Walkkal nyerte el az Audi Short Film Awardot és az ezzel járó 20 ezer eurós jutalmat. A zsúri egyik tagja dicséretében elmondta, hogy Bucsi egy hatalmas fantáziával megáldott filmkészítő. Bucsi köszönőbeszédében kiemelte, hogy bár a filmkészítés célja nem a díjak elnyerése, mégis független alkotóként nagyon sokat jelent számára ez az elismerés

Bucsi Rékának korábban már két filmjével is (Love, Symphony no. 42) szerepelt a Berlinálén, meghívták Robert Redford filmfesztiváljára, a Symphony no. 42 pedig 2014-ben még az Oscar-díj 10-es listájára is felkerült. 

(Fotó: Axel Schmidt - MTI - MTVA)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/49088/pics/lead_800x600.jpeg
animáció,Berlinale,Bucsi Réka,Fesztivál,rövidfilm,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?