Blogolj!

Az Oscar szervezői a #metoo és az #OscarSoWhite mentén szervezik a gálát

Daniela Vega

A szervezők minden erejükkel azon vannak, hogy ne szólják meg őket semmiféle csoport tagjai, vagyis ne könyveljék el őket rasszistának/homofóbnak/zaklatás pártinak.

Pár éve sokan bojkottálták a díjátadót az #OscarSoWhite keretén belül, azaz kifogásolták azt, hogy kevés a színes bőrű jelölt. A #metoo után már arra is ügyelnek, hogy minél több nő mutassa meg magát a gálán, így amellett, hogy tartják a szokást és a tavalyi nyertesek is átadnak díjat, nagyon ügyeltek a sokszínűségre is.

Többen is bojkottálják az Oscar-gálát

Spike Lee rendező és Jada Pinkett Smith színésznő is bojkottálja az idei Osca-gálát, ugyanis szerintük elfogadhatatlan, hogy már második éve csak fehér színészeket jelölnek a főbb kategóriákban. Ez 20 embert jelent (legjobb színész/színésznő és legjobb férfi/női mellékszereplő), akik közül tehát egyik sem fekete.

Bejelentettek tehát a díjátadók listájáról tizenkét nevet, akik közül öt fehér nő (Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Margot Robbie, Emma Stone), három színes bőrű férfi (Mahershala Ali, Kumail Nanjiani, Chadwick Boseman) és két nő (Viola Davis, Tiffany Haddish), egy fehér férfi (Tom Holland) és egy transznemű (Daniela Vega).

Daniela Vega egyébként az első transznemű az Oscar történetében, aki díjat fog majd átadni. Ő annak a Fantastic Woman című chilei filmnek a főszereplője, aki Enyedi Ildikó Testről és lélekrőljének vetélytársa a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

Mivel az Akadémián borzasztó nagy a nyomás az ősszel kirobbanó zaklatási botrányok és számos emiatt kialakult kampány miatt, így például a jelöltek esélyeit is nagyban befolyásolja az, hogy kinek és melyik filmnek „illik” adni a díjat.

Mindez kiderül március 4-én, a gála estjén, amit megint Jimmy Kimmel vezet majd.

(kép: lanacion.cl)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/48823/pics/lead_800x600.jpg
Oscar-díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?