A csúcsra érő cigányfiú esete Brezsnyevvel

Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje mindent szétcincál, majd újra összeragaszt, csak más sorrendben. A végeredmény pedig egy nagy katyvasz lesz cigány űrhajóssal, bolond téeszelnökkel, alternatív ötvenhattal és egy teljesen más, mégis ismerős történelemmel.

Mert hogy itt minden kicsit olyan mint régen, de mégsem, Lajka kutya helyett Lajkó a permetezőpilóta repül az űrbe, itt mindenki hülye (de a sok hülye között ugye nem tűnik fel, hogy ki mennyire hülye), az ötvenes évek nyomasztó hangulatát pedig inkább felváltja a sötét, keserédes humor és így a Lajkó - cigány az űrben így válik egy A tanú-féle mozivá, mintsem egy szimpla történelmi vígjátékká.

Ez már a sztori leírásából is látszik:

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Ám előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott. A versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

A film szereplógárdája igen kecsegtető, hiszen nem kisebb nevek szerepelnek benne, mint: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Trill Zsolt és Lukács Andor.

(kép: Vertigo Média)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/48679/pics/lead_800x600.jpg
előzetes,Rövidzárlat,videó,vígjáték
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?