Blogolj!

A szexuális zaklatások a berlini filmfesztivált is „megfertőzik”

Az ember azt gondolná, hogy kezdenek lenyugodni a kedélyek az októberben kirobbant szexuális zaklatással kapcsolatos sorozatos botrányok körül, de még mindig van újabb és újabb hozadéka, és ki tudja még mennyi lesz. Most a Berlinalén van a sor.

Nemsokára kezdődik a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál és ahogy a nemrég beinduló díjszezonban, úgy a filmmustrán is kiállnak a szervezők a szexuális zaklatások ellen.

Mégpedig úgy, hogy a programba számos olyan film nem kerül be, amiknek alkotóinak közük van szexuális zaklatáshoz. A Berlinale is nagy hangsúlyt fektet majd a botrányra és erre a súlyos helyzetre, ami nagyban befolyásolja majd a február 15-én kezdődő fesztivált.

A szervezők így elég nehéz helyzetbe kerültek, hiszen elmondásuk szerint sok olyan film van, amit szívesen műsorra tűznének, de ebben a kontextusban már nem tűnik olyan jó ötletnek ezeknek az embereknek a munkáit népszerűsíteni. És bár nem sok ilyen alkotásról van szó (állítólag ötnél kevesebb), a neveket természetesen nem akarták elárulni.

Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy külön lehet-e választani a szakembert és a magánembert, hiszen akármennyire is rossz belátni, egy seggfej is tud jó filmet készíteni, illetve ha a MeToo mozgalom arra buzdít mindenkit, hogy ne maradjon senki csendben, akkor miért nem lehet elárulni, hogy melyik az a bizonyos öt film, ami tiltólistára került?

Persze az is benne van a pakliban, hogy a szervezők semmiképpen nem akarnak kockáztatni és még mielőtt szó érné a ház elejét, addig cselekednek (jó példa erre Ridley Scott és A világ összes pénze rohamtempóban újraforgatott,  kevinspaceytlenített verziója), viszont ellenpéldaként fel lehet hozni akár Woody Allen és Roman Polanski esetét is, akik balhéik után évtizedekkel is ünnepelt filmesek (voltak, hiszen Allen körül újra felforrt a levegő).

Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója is ambivalensnek érzi ezt a helyzetet, ahogy ő fogalmaz

Számos remeket kellene kitörölni a művészettörténetből, ha nem lehetne az alkotótól elvonatkoztatva szemlélni egy műalkotást

A téma és az eljárás pedig egyértelműen megosztó, amit az is bizonyít, hogy több filmrendező is követelte már a fesztivál szerkezetének megújítását.     

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/48059/pics/lead_800x600.jpg
Berlinale,Fesztivál,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?