Szabó Istvánt ünnepli Berlin

Az Oscar-díjas magyar rendező előtt vetítéssorozattal tisztelegnek közelgő nyolcvanadik születésnapja alkalmából a német fővárosban.

Az Európai Filmakadémia és a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete közös szervezésének keretén belül Berlin egyik legnevesebb filmszínházában, az Arsenalban mutatnak be egy összeállítást Szabó István munkáiból.

A több évtizedet átölelő rendezvény természetesen a rendező legfontosabb munkáit és pályafutásának legfontosabb momemtumait is feleleveníti. Levetítik többek között az Apa, Bizalom, Mephisto és az Édes Emma, drága Böbe című filmjeit.

A szervezők kiemelték, hogy Szabó

nemcsak alkotóművészként, hanem a filmkultúra, az esztétika és a politikai változások szemlélőjeként és kommentátoraként, nem utolsó sorban pedig tanárként is jelentős személyisége az európai kultúrának. Filmjei a társadalmi és történelmi változások keretében, érzékenyen és kritikusan mutatják be az egyén sorsát, lehetőségeit és kötelességeit. Emellett azonban mindig olyan általános tematikus kereteket teremtenek, amelyek egyén és hatalom, identitás és alkalmazkodás, művészet és politika viszonyát helyezik a középpontba.

A Tisztelgés Szabó István előtt című programot február 2. és 8. között tartják meg, amiben hat film és pódiumbeszélgetések is lesznek, ahol maga a rendező is jelen lesz.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/47988/pics/lead_800x600.jpg
Rövidzárlat,Szabó István
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?