Blogolj!

Lopott sztori lenne a 13 Oscar-díjra jelölt film?

Guillermo del Toro 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése című filmjének ötlete "nyilvánvalóan" a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író egy 1969-es darabjából származik - állítja Zindel fia, hagyatékának gondozója.

David Zindel, az amerikai színdarabíró fia szerint A víz érintésének elkészítéséhez engedély nélkül használták fel Paul Zindel egy darabját, amit ötven éve Let Me Hear You Whisper címmel mutattak be televíziós produkcióként. A film gyártója, a Fox Searchlight közleményében tagadta, hogy a film rendezője és társ-forgatókönyírója, Guillermo del Toro valaha látta volna Zindel darabját.

Del Toro 25 éves pályafutása alatt tíz játékfilmet forgatott és mindig készséggel elismerte, hogy milyen hatások ihlették

- hangsúlyozta a stúdió hozzátéve, hogy szívesen ülnek le megbeszélni a kérdést a Zindel családdal.

Paul Zindel színműve egy kutatólabor takarítónőjéről szól, aki érzelmi kapcsolatba kerül egy fogva tartott delfinnel és megpróbálja megmenteni. 

Megdöbbentett minket, hogy egy nagy stúdió elkészíthet egy olyan filmet, amely ennyire nyilvánvalóan az apám egyik művéből származik, anélkül, hogy bárki felismerné ezt és hozzánk fordulna a jogok megszerzéséért

- írta Zindel egy emailben a Guardiannek.

A kritikusok körében is elismerést aratott A víz érintése forgatókönyvén del Toro mellett Vanessa Taylor dolgozott. A rendező korábban elmondta, hogy a film ötlete "egy gondnokról szól, aki elrabol egy kétéltű embert egy titkos kormányzati létesítményből" egy Daniel Kraus regényíróval - a film egy producerével - való beszélgetés alatt merült fel. Kraus honlapja szerint a film az általa és Del Toro által kitalált eredeti alapötlet nyomán született.

A víz érintésében is egy takarítónő a főszereplő (Sally Hawkins), aki a hatvanas években egy baltimore-i laboratóriumban dolgozik, ahol beleszeret egy tengeri teremtménybe és megkísérli megmenteni. A film kreatív stábja eredeti ötletként tálalta a produkciót, és nem tett említést inspirációként Zindel darabjára.

A hasonlóságokat Zindel rajongói vetették fel a közösségi médiában, az író fia is ennek nyomán tett lépéseket és állt a nyilvánosság elé.

Mindkét történetben

  • egy laboratóriumban éjszakai műszakban dolgozó takarítónő a főszereplő, aki beleszeret egy vízi lénybe, egy titokzatos tudományos kísérlet alanyába
  • mindkét nő élelmet visz a lénynek, így teremt vele kapcsolatot, és mindketten felmosóronggyal táncolnak a víztartálya előtt egy szerelmes dallamra.
  •  mindketten megtanulnak kommunikálni a lénnyel, és mindkét laboratórium érintett titkos katonai műveletekben.
  • mindkét főhős rájön, hogy végezni akarnak a lénnyel, és mindkét laborban szóba kerül az "élveboncolás" is.
  • a takarítónők mindkét produkcióban meg akarják menteni a lényt, és szennyestartóban akarják kicsempészni a laborból.

Bár azért akadnak eltérések is a két történet között, az tény, hogy figyelemreméltó a sok hasonlóság az alapsztoriban.

Címkék: Rövidzárlat
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/47748/pics/lead_800x600.jpg
Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?