Blogolj!

Még két hétig lehet jelentkezni a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Meghosszabbították a nevezést, így január 28-ig lehet nevezni arra a nemzetközi filmfesztiválra, amely elsősorban az operatőri munkára helyezi a hangsúlyt. A Zsigmond Vilmosról elnevezett fesztiválra már több mint kétszáz alkotással jelentkeztek.

A fesztivált először tavaly szervezték meg azért, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Jövőre újra Zsigmond Vilmosról fog szólni minden

Jövő májusban ismét a tavaly elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztivált rendeznek Szegeden. A fesztivált első ízben idén tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Az eddig nevezett alkotások száma az öt kategóriában - nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, animáció - már meghaladja a kétszázat. A legtöbb alkotás kisjátékfilm, de a nagyjátékfilmek száma is meghaladja a tavalyit, és szerepelnek köztük a mozikban sikerrel játszott produkciók is. A világ minden tájáról érkeztek nevezések, legtöbb Magyarországról, Németországból és az Egyesült Államokból, valamint igazi különlegességnek ígérkezik egy bhutani-magyar koprodukcióban készült film.

A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 9-én kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor - az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre - vezette zsűri választja ki. A filmek értékelésében még Enyedi Ildikó rendező, Erdély Mátyás operatőr, James Chressanthis amerikai operatőr, rendező, író, producer, valamint Muhi András filmproducer, az Inforg Stúdió alapító tagja vesz részt.

Az eredetileg január 21-én záruló nevezést határidejét azért hosszabbították meg egy héttel, mert technikai okok miatt néhány napig nem volt elérthető a verseny honlapja.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/47244/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,Rövidzárlat,Zsigmond Vilmos
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?