Blogolj!

Hamarosan indul a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Mintegy 30 ország 50 fesztiváldíjas filmje, emberi sorsokról, problémákról és társadalmi kérdéseket feszegető történetekről. Január 23-án startol a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a Cinema City Arénában.

A fesztivál négy éve a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma, amelynek filmjeit Magyarországon első alkalommal láthatja a közönség.

A január 23. és 28. között felvonultatott programban többek között látható lesz az Európai Filmdíjat nyert Anna Zamecka Az én vérem című lengyel dokumentumfilmje, két Oscar-jelölt dokumentumfilm, a Nem vagyok a rabszolgád és a Hazám, Watani, valamint hét Európai Filmdíjra jelölt film is.

A 25 fős nemzetközi zsűriben 10 nemzetközi szaktekintély, fesztiválok művészeti vezetői és igazgatói, valamint világhírű producerek foglalnak helyet, a magyarok közül pedig a filmes szakemberek mellett idén a művészeti élet olyan képviselői is a bírálók között lesznek, mint Nyáry Krisztián író, Palya Bea énekesnő, Karafiáth Orsolya költő és Földes András újságíró is. A 46 film alkotója közül 45-tel találkozhatnak a nézők, akiknek a vetítések után lesz lehetőségük beszélgetni a rendezőkkel.

A seregszemle keretében mesterkurzust tart André Singer filmrendező, aki két éve kapott Emmy-díjat a Night Will Fall című dokumentumfilm megrendezéséért. Az idei BIDF keretében két filmjét is levetítik; január 26-án az Ahonnan a szél fúj című munkáját, utána pedig az Oscar-díjra jelölt Az ölés aktusa című alkotást. A vetítéseket a mesterkurzus követi, amelyen a résztvevők betekinthetnek a dokumentumfilm készítés kulisszái mögé.

A fesztivál hagyományainak megfelelően a zsűri minden szekcióban egy filmet és egy rövidfilmet díjaz, a közönség díját a vetítések során helyszíni szavazással a nézők ítélhetik oda. Idén lesz diák- és nyugdíjas zsűri is, amely egy nekik összeállított, a fesztivál reprezentatív keresztmetszetét nyújtó válogatásból egy-egy alkotást ismer majd el. A seregszemle életműdíját ebben az évben Gazdag Gyula filmrendező kapja.

A fesztivált január 23-án Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A monostor gyermekei című magyar-butháni-holland koprodukcióban készült filmje nyitja.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/47107/pics/lead_800x600.png
dokumentumfilm,Fesztivál,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?