Blogolj!

Catherine Deneuve a #metoo-kampány ellen

Száz francia, a filmszakmában dolgozó nő írt alá egy nyílt levelet, ami a #metoo ellen szólal fel. Köztük van a francia díva, Catherine Deneuve is. Szerintük a Hollywoodban kirobbant szexuális zaklatásos botrány kapcsán létrehozott kampány túl messzire ment.

Alapvetően is kényes téma a szexuális zaklatás, molesztálás, pláne amióta a nyílt titkok is nyilvánosságot kaptak a filmiparban az elmúlt hónapokban. Az erre létrejött #metoo mellé viszont rengetegen álltak, és ezt a nemrégiben megrendezett Golden Globe-on is érzékeltette mindenki fekete ruhájával, esetleg köszönőbeszédével. A kampány ellen kiállni viszont még merészebb lépés.

Akad ugyanis egy másik oldal, akik szerint a kezdeményezés túl messzire ment, és már kb minden flörtölést és nyomulást zaklatásként kezel (vagyis mivel a #metoo hashtaggel a kezdeményezés égisze alatt jelennek meg ilyen történetek is, így szerintük kvázi egy kalap alá veszi a két dolgot). Ezért száz francia nő, akik szintén tudják és ismerik a filmszakma világát, a #metoo ellen áll ki: szerintük rossz irányba kezd elmenni a dolog.

Mint írják:

A nemi erőszak igenis bűn, de a kitartó vagy esetlen flörtölés nem az, ahogy az agresszív hímsovinizmus sem. A Weinstein-botrány után ráeszméltünk a nők elleni erőszakra, leginkább a munkahelyi környezetben, ahol a férfiak kihasználhatják a hatalmukat. Erre szükség volt, de a szólás szabadsága most átejtett bennünket a ló túloldalára. (…) Ez az elsietett igazságszolgáltatás elszedte az áldozatait, a férfiak elvesztették a munkájukat, arra kényszerítették őket, hogy lemondjanak, amikor csak annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet, próbáltak valakit megcsókolni, vagy éppen intim témákról beszéltek a munkahelyükön, vagy olyan nőknek küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, akik nem viszonozták az érzelmeiket.

Deneuve-nek nem ez az első érdekes megmozdulása: nemrég Roman Polanski mellett is kiállt a szexuális zaklatásos ügyében mondván „az erőszak kifejezést mindig is túlzásnak tartotta az ügy kapcsán”.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/47040/pics/lead_800x600.jpg
Catherine Deneuve,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?