Blogolj!

Magyar tehetség Európa legígéretesebb színészei között

A European Film Promotion nevű európai filmpromóciós szervezet minden évben megrendezi a "Shooting Stars" nevű programját, amelynek keretein belül a legrangosabb európai filmfesztiválon, a Berlinalén bemutatnak a nemzetközi filmes szakmának tíz fiatal, tehetséges színészt, akikre szerintük érdemes odafigyelnie a világnak.

A tízes listát nevezés után egy rangos európai filmesekből álló zsűri választja ki, akiknek az egyik választása idén egy magyar színésznőre, Tenki Rékára esett. A programban utoljára 2009-ben szerepelt magyar színész, ekkor Tóth Orsi kapott meghívást a rangos berlini programra. A The Hollywood Reporter azt írja Tenki Rékáról, hogy legutóbb Enyedi Ildikó Oscar-esélyes filmjében, a Testről és lélekről című alkotásában láthattuk, ahol bizony ellopta a showt a főszereplőktől. 

A színésznő 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, először a Katona, majd a Nemzeti, tavaly óta pedig az Örkény Színház társulatának oszlopos tagja. Már 2009-ben elnyerte a POSZT-on a „Legjobb 30 év alatti színésznő” díját, majd a Színikritikusok a „Legígéretesebb pályakezdő”-nek választották, később pedig Junior Príma díjban is részesült.

Eddig olyan magyar filmekben láthattuk, mint A nyomozó, Az ajtó, vagy a Szabadesés. Első mozifilmes főszerepét a Gárdos Éva rendezte Budapest Noirban alakíthatta. 

A Shooting Star programjában korábban olyan nevek szerepeltek, mint Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl, Alicia Vikander, Maisie Williams, vagy Carey Mulligan

Magyar részről többek között Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, és Nagy Zsolt felkerült már a prominens listára. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/46158/pics/lead_800x600.jpg
Enyedi Ildikó,lista,Oscar-díj,Rövidzárlat,Tenki Réka,Testről és lélekről
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?