Blogolj!

Weinstein kémekkel próbálta elhallgattatni áldozatait

Nem mindennapi részletekre derült fény a Harvey Weinstein-botránnyal kapcsolatban: kiderült ugyanis, hogy Weinstein egykori titkosszolgálati szakembereket fogadott fel, akiknek az volt a dolga, hogy elhallgattassák azokat a színésznőket és újságírókat, akik már 2016 óta azon dolgoztak, hogy nyilvánosságra hozzák a világhírű filmes szexuális támadásait.

A sztori még 2016 őszén kezdődött, amikor napvilágot láttak a Harvey Weinstein elleni szexuális erőszakról szóló vádak, a producer azonnal összerakott egy profi csapatot és ellentámadásba kezdett. Vállalati hírszerzők, izraeli exkémek és ügyvédek hada vájkált a felszólaló színésznők és újságírók múltjában, és mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a későbbi publikációkat. Az egykori Miramax filmstúdió producere azt a Black Cube nevű biztonsági céget állította rá a „kényes személyekre”, amit korábbi Moszad-ügynökök működtettek – derült ki a New Yorkerben megjelent Ronan Farrow cikkéből.

A lap tudósítása szerint a biztonsági cég mellett a világ egyik legnagyobb hírszerzői cégét, a Krollt is alkalmazta a botrányok eltussolása érdekében. A két cég fő feladata az volt, hogy mindent kiderítsenek a Weinstein ellen felszólaló színésznőkről és a közreműködésükkel írt cikkek íróiról, majd ezekkel a kényes információkkal nyomást gyakoroljanak rájuk.

A nevem Bond, James Bond

Továbbá az is kiderült a cikkből, hogy a Black Cube szüntelenül kutakodott Rose McGowan színésznő múltjában, aki elsőként vádolta meg nyilvánosan nemi erőszakkal a filmest. A cég egyik női alkalmazottja Diana Filip álnéven egy londoni vagyonkezelő cég igazgatójának az álcáját öltötte magára, hogy McGowan bizalmába férkőzhessen. Így barátságot színlelve kényes információkat próbált meg kihúzni a színésznőből és találkozásaikról mindig készült felvétel is.

Harvey Weinstein és Rose McGowan

Ban Wallace, egy New York-i székhelyű riporter is Weinstein erőszakos támadásai ügyében nyomozott, mikor jelentkezett nála egy nő német akcentussal. Ezt követően kétszer is találkoztak a magát Annának nevező illető azt állította, hogy ő is a producer egyik áldozata, majd egy brit telefonszámot adott meg elérhetőségként. Mint utólag kiderült, Anne és Diana Filip az izraeli védelmi haderő egyik volt tisztje, aki a Black Cube alkalmazásában próbált a kiszemeltek bizalmába férkőzni.

A Weinstein által felbérelt biztonsági ügynökségek többtucatnyi emberről gyűjtöttek információkat, beleértve a megfigyelt személyek szexuális tevékenységeit, melyet a „volt szeretők” jelige alatt gyűjtöttek. Más esetekben az információgyűjtés Weinstein ügyvédjeire hárult. Közéjük tartozott David Boies is, egy közismert ügyvéd, aki 2000-ben Al Gore-t is képviselte az amerikai elnökválasztás eredményének megkérdőjelezése ügyében.

A pénz nem számított

2016 októberében Boies ügyvédi irodája, a Boies Schiller Flexner egy 600 ezer dolláros (körülbelül 155 millió forintos) csekket küldött a Black Cube-nak, végül a két szervezet megkezdte az együttműködést. Idén, július 11-én Boies egy olyan kifizetést is jóvá hagyott, aminek az volt a végső célja, hogy segítsék a „Kliens” erőfeszítéseit egy vezető New York-i újság nagyszabású cikkének megjelentetésének a megakadályozásában. Az ügynököknek egy olyan készülőfélben levő könyvet is meg kellett szerezniük, ami szintén nem vethetett jó fényt a „Kliensről”.

Végül a szóban forgó cikk október 5-én jelent meg a New York Timesban, és arról szólt, hogyan próbálta Harvey Weinstein több évtizeden keresztül lefizetni és megfélemlíteni áldozatait. A könyv pedig nem más, mint Rose McGowan készülő emlékirata, a Bátor, amit várhatóan januárban kerül a boltokba és tekintettel a botrány nagyságára, biztos hogy gyorsan elkapkodják majd.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/44562/pics/lead_800x600.jpg
Harvey Weinstein,Rövidzárlat,zaklatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?