Igazi olasz pezsgés költözik Budapest és Szeged mozivásznaira

15. MittelCinemaFest - Közép-Európai Olasz Filmfesztivál az olasz filmművészet legfrissebb terméseiből szemezget Szegeden és a fővárosban.

Budapesten a Puskin moziban és Tabán artmoziban, valamint a szegedi Belvárosi moziban november 6 és 16 között az olasz filmeké a főszerep. A MittelCinemaFest idei nyitófilmjének választott Fortunata lesz, amely a cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt, a címszereplő Yasmine Trinca alakításával pedig a legjobb női szereplőnek járó díjat is elnyerte. Sergio Castellitto filmjét premier előtt vetítik hétfőn a Puskin moziban, január 25-étől kerül majd magyarországi forgalmazásba.

A fesztivál széles merítést kínál a mai olasz filmművészetből, elsőfilmes rendezőktől olyan befutott alkotókon át, mint Sergio Castellitto vagy Vincenzo Marra, az olyan rendezőóriásokig, mint Nanni Moretti vagy a Taviani-fivérek. Számos olyan film szerepel a válogatásban, amelynek alkotói a valódi élet vászonra vitelét tűzték ki célul, folytatva az olasz filmművészet neorealista hagyományait.

A Ciambra például egy calabriai külvárosi roma közösség, a bevándorlók és a calabriai bűnszervezetek világába kínál betekintést. A Gatta Cenerentola (Nápolyi Hamupipőke) animációs filmként dolgozza fel a középkori olasz mesét, mai nápolyi környezetbe helyezve azt. Szintén rendhagyó módon, sok zenével mutat be egy nápolyi alvilági történetet az Ammore e malavita (Alvilág és szerelem), Vincenzo Marra L´Equilibrio (Egyensúly) című filmjében pedig egy egyszerű plébános száll szembe a camorrával.

A válogatásban egy történelmi film is helyet kapott: az olasz filmművészet legendás alkotópárosa, Paolo és Vittorio Taviani Beppe Fenoglio hasonló című regényét dolgozza fel Una questione privata (Személyes ügy) című filmjében, amelynek főszereplői a második világháború piemonti partizánjai.

A MittelCinemaFestnek a magyarországi vetítések után Pozsony, majd Prága, Brno és Ostrava ad otthont.

 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/44466/pics/lead_800x600.jpg
Fesztivál,MittelCinemaFest,Moziba be!,Rövidzárlat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?