Blogolj!

Magyar film lett Európa legjobb televíziós filmje

Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező Memo című filmjét a pénteken véget érő Prix Europa fesztiválon.

Meg vagyok lepve és le vagyok döbbenve, hogy mi kaptuk a díjat. Ez azt jelenti, hogy Európa legjobb televíziós filmje a Memo.

– mondta a rendező péntek este, a díjátadó után.

A Prix Europa a kontinens legnagyobb olyan fesztiválja, amely három médium európai terméséből ad válogatást. A minden évben október harmadik hetében megrendezett berlini fesztivál összesen 14 kategóriában díjazza az európai televíziós, rádiós és online műsorkészítőket és alkotásaikat.

Tasnádi István a díjjal.

Tasnádi István elmondta, hogy Európából több mint száz filmet neveztek a televíziós film kategóriába, amelyek közül 22 jutott a döntőbe. A legjobbak közül az alkotókból álló zsűri választotta ki a nyertest.

Meg kellett nézni egymás filmjeit, majd vitáztunk róluk és szavaztunk

– fejtette ki a rendező. Elmondta, hogy a tavaly bemutatott Memo – amelynek a forgatókönyvét is ő írta – az első filmje, és csak most kezdte el fesztiválkörútját, de bízik abban, hogy sok helyen bemutatják, és az elismerés újabb fesztiválmeghívásokat is jelent majd.

Nagy szükség van az ilyen díjakra, hogy felhívja a figyelmet egy filmre, hogy az valamiért más, különleges, értéket képvisel. Egy díjazott filmre jobban odafigyelnek, mintha csak néhányszor lemegy egy tévécsatornán

– tette hozzá.

A csütörtöki vetítésig Tasnádi István nem is számított arra, hogy ennyire jól szerepelnek majd.

Pozitív kritikát kaptam a zsűritől, nem is akartam hinni a fülemnek. Zárszóként a finn korelnök azt mondta: megint bebizonyosodott, hogy Magyarország mekkora filmes nemzet. Ekkor azt éreztem, hogy leesek a székről

– idézte fel. A szakemberek kiemelték a történet drámaiságát, a színészi játékot, a film atmoszféráját, a vágást és a képeket egyaránt.

Azt mondták, különleges világba visz el és tart ott másfél óráig, ami ritka filmes élmény

– tette hozzá.

A filmdráma, amelyet tavaly októberben a Duna Televízióban mutattak be, és amely márciusban elnyerte a tévéfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat is, egy ambiciózus pszichiáterről, Lónyai Péterről szól, aki a ritka mentális elváltozás, a hiperamnézia jellemzőit kutatja, hogy ezáltal meg tudja gyógyítani Alzheimer-kórban szenvedő édesapját. A film producere Kálomista Gábor, társproducere Helmeczy Dorottya, a főbb szerepekben Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter és Holecskó Orsolya látható.

Azt remélem, hogy komoly figyelem fog irányulni a filmre, és eljut oda, ahová megérdemli. Szerintem erős a történet, és amit a színészek nyújtanak benne, Haumann Péter, Molnár Áron és Lengyel Tamás, az egészen ritka és kivételes

– tette hozzá a rendező.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/44417/pics/15098804824505903_800x600.jpg
díj,dráma,Memo,Tasnádi István,Vegyes vágott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?