Blogolj!

Beveszik Erdélyt a magyar filmek

Tizenkét erdélyi városban zajlik jövő héttől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen egyebek mellett tíz magyar nagyjátékfilmet mutatnak be. Az idén Temesvár lesz a fesztivál “előfutára”, hiszen ott már hétfőn megkezdődnek a vetítések.

A legtöbb helyszínen szerdától vasárnapig zajlik a fesztivál, ekkor lesznek Kolozsváron, az esemény fő helyszínén is a vetítések.  Az idén két új helyszín – Temesvár és Gyergyószentmiklós- csatlakozott a sorozathoz. Az említett városok mellett lesznek vetítések Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen.

Két magyar nagyjátékfilmnek, a Herendi Gábor Kincsem, valamint a Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásoknak a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje. A fesztiválon tíz nagyjátékfilmet láthat a közönség. Vetítik egyebek mellett Vranik Roland Az állampolgár, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Kostyál Márk Kojot, Gigor Attila Kút, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Emellett tíz, nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet is láthat a közönség.

A Filmtettfeszten lesz a Filmgalopp elnevezésű erdélyi magyar filmes verseny, amelyre az idén dokumentumfilmekkel nevezhettek be az alkotók. A zsűri válogatása nyomán hét alkotás került be a versenybe, amelyeket a közönség a fesztivál honlapján is megtekinthet október 4. és 7. között, és szavazhat rájuk. A szervezők kiosztják az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat, a Sárga Csikót, amelyet 2012-ben alapítottak. Minden évben olyan filmes személyiség kapja meg a kitüntetést, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat idén Pethő Ágnes egyetemi tanár kapja.

A különböző helyszíneken közönségtalálkozók lesznek, amelyeken részt vesz többek között Hajdu Szabolcs és Rófusz Ferenc. A kolozsvári programok egy része a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen zajlik, ahol a polgárok és az arisztokraták Erdélyének emlékét amatőr filmtekercseken keresztül elevenítik fel.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/43010/pics/15067629123814024_800x600.jpg
A martfűi rém,Erdély,Fesztivál,Filmtettfeszt,rövidfilm,Tiszta szívvel
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?