Blogolj!

Guillermo del Toro új filmje nyerte a Velencei filmfesztivál fődíját

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

A mexikói rendező a díj átvételekor hangsúlyozta: reméli, hogy győzelme arra inspirálja a fiatal rendezőket, hogy kitartsanak amellett, amiben hisznek. “Az én esetemben ezek a szörnyek – tette hozzá az 52 éves rendező, aki olyan filmeket jegyez, mint a Pokolfajzat vagy A faun labirintusa. A velencei Arany Oroszlán komoly lökést adhat a hollywoodi díjszezonban a filmnek, amelyben a Sally Hawkins által alakított néma nő szerelmes lesz egy titokzatos tengeri teremtménybe, akit egy magas biztonsági fokozatú laboratóriumban tartanak fogva. Velencében sok nézőt meghódított a film merész műfaji elegye: egyszerre szörnyfilm, hidegháborús történet és időnként még musical is.

Hiszek az életben. Hiszek a szerelemben és hiszek a moziban” – mondta Guillermo del Toro a díjátadó gála közönségének. Az Annette Bening vezette zsűri 21 versenyfilm közül választotta ki a győztes filmet. A The Shape of Water olyan alkotásokat előzött meg, mint George Clooney Suburbicon – Egy kis szelet mennyország című filmje vagy Alexander Payne Downsizing című munkája. A zsűri nagydíját Sámuel Máoz izraeli rendező Foxtrot című filmje kapta. A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat Xavier Legrand francia rendező első nagyjátékfilmje, a Jusqu’a la garde nyerte, amely a fesztivál elsőfilmes díját is elvitte. A legjobb színész a palesztin színházi veterán, Kamel el-Basa lett a libanoni Ziád Duejri L’Insulte című munkájában nyújtott alakításáért.

Xavier Legrand francia rendező

legjobb színésznő díját Charlotte Rampling vihette haza Andrea Pallaoro Hannah című filmjének címszerepéért. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Martin McDonagh Three Billboards Outside EbbingMissouri című feketekomédiája kapta meg, Warwick Thornton ausztrál westernjét, a Sweet Country-t pedig a zsűri különdíjával jutalmazták

Charlotte Rampling

A legjobb fiatal színész a 18 éves amerikai Charlie Plummer lett Andrew Haigh Lean on Pete című filmjéért, amelyben egy magányos fiút játszik, aki összebarátkozik egy kifáradt vén versenylóval. A világ legrégebbi filmfesztiválján Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki Stephen Frears brit filmrendezőt.

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/42310/pics/15050384921006504_800x600.jpg
díj,dráma,Fesztivál,Guillermo del Toro,romantikus,Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?