Blogolj!

Fenyegető művészet – Emlékképek

Andrzej Wajda filmje nem csak amiatt megrendítő, mert a lengyel rendezőlegenda utolsó alkotásáról van szó, hanem mert ijesztően ismerős helyzetet mutat be a sötét ötvenes évek Lengyelországáról.

Wajda mindig is borzasztó erős történelmi filmekkel rukkolt elő, amik az elnyomásról, a rendszer igazságtalanságáról szóltak, középpontba állítva egy figurát, aki minden elnyomottat képvisel. Ilyen volt A márványember, vagy a Hamu és gyémánt, de az Emlékképek abban különbözik elődjeitől, hogy most, a XXI. században készült. Ennek ellenére hatása ugyanolyan erős és mondanivalója most is érvényes, pláne úgy, hogy alaphelyzete kellemetlenül ismerős is számunkra.

Az ötvenes évek Lengyelországában járunk, ahol az elismert művész, Wladyslaw Strzeminski utolsó éveit ismerhetjük meg. A szabad gondolkodás, a művészi önkifejezés, a művészet szabados értelmezése és a keményvonalas diktatúra szembeállítása a fő csapásirány, ami egy egyszerű vonalvezetés mentén mutatja be a festő „elhalványulását” és ellehetetlenítését. Ez az ítélet pedig halálosnak bizonyul mind a művészet, mind a magánember tekintetében; láthatjuk ahogy Strzeminski hogyan omlik össze, majd semmisül meg szó szerint és átvitt értelemben is. 

Az egyszerű vonalvezetés itt pedig nem hátrány, sőt. A sallangmentesség összhangban áll az alakításokkal és mondanivalóval, ami egy hatásos és nyers végeredményt képez megspékelve egy-egy erős szimbolikus jelenettel, vagy vizuális megoldással, ami a keserű valóság mellett egyben humort is tartalmaz a maga módján. És az Emléképek pont ettől lesz egy fontos film: nem didaktikus, de egyértelmű, nem akar a képünkbe mászni és sokkolni, de megmutatja a legsötétebb órákat is, úgy, hogy közben cinikus humora is végig vezet minket a filmen.

Andrzej Wajda életének utolsó filmje hű marad a rendező életművéhez, ami a kisember helyett is kiált a vászonról, és bár évtizedekkel ezelőtt merészebb volt így „megszólalni”, az örökérvényű mondanivalója sosem évül el. Így az Emlékképek egy méltó lezárása egy legenda munkásságának. 

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/38172/pics/lead_800x600.jpg
Andrzej Wajda,dráma,életrajz,Emlékképek,Kritika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?