Blogolj!

Belmondo 84

Jean-Paul Belmondo nem az a tipikus férfi ideál, törött orrú, egykori amatőr bokszoló, jellegzetes testtartással, mégis minden nő szívét meghódította és nem utolsó sorban, kiváló színész és négyszeres édesapa is. Jean-Paul Belmondo 84 éves.

Ma ünnepli nyolcvannegyedik születésnapját Jean-Paul Belmondo, a francia film egyik kiemelkedő csillaga, közkedvelt becenevén: Bébel. A színész agyvérzése és hosszú, rehabilitációs kezelése ellenére, - amely során megpróbáltak beszéd- és mozgásnehézségein segíteni, - aktív, és időről-időre vállal filmszerepet vagy fellépést.

Vakmerő figurák és nyaktörő mutatványok mestere

A francia sztár, aki pályafutása során szépszámmal alakított vakmerő figurákat, és mutatott be nyaktörő, veszélyes mutatványokat, Neuillyben született tipikus művészcsaládban: édesapja szicíliai származású szobrászművész, édesanyja pedig festő volt. Az ifjú Belmondo azonban művészetek helyett inkább a sporthoz vonzódott: focizott, kerékpározott és bokszolt (amit jellegzetes orrformájával le sem tagadhatna). Később a sors közbeszólt és egy súlyos betegségből való lábadozás után döntött a színészet mellett, harmadszorra vették fel a párizsi színművészeti főiskolára, ahol megkedvelték a tehetséges, örökmozgó ifjút. Egyedül a külsejével nem voltak elégedettek, s egyenesen óva intették, hogy ezzel az arccal a nők közelébe menjen.

A főiskola után első jelentősebb szerepét Marc Allegret Légy szép és tartsd a szád (Sois belle et tais-toi) című filmjében kapta, amelyben rögtön együtt játszott a később szintén nagy ikonná váló Alain Delonnal. Filmes karrierjének óriási lökést adott a francia új hullám kibontakozása, hiszen a mozgalom egyik mérföldkövének számító, Jean-Luc Godard által rendezett Kifulladásig című film főszerepe meghozta számára az elismerést. Belmondo azonban egy idő után hátat fordított az új hullámnak, Olaszországba ment, ahol Sophia Loren oldalán játszott az Egy asszony meg a lánya (La ciociara) című, Vittorio de Sica-filmben.

Franciaország egyik legkedveltebb színésze

Hazatérése után még forgatott Godard-ral (A bolond Pierrot) és Louis Malle-lal (A tolvaj), de a ’60-as évek második felétől egyre több közönségfilmben vállalt szerepelt. Fizikai alkatát, sportolói múltját, nem utolsósorban sokoldalú tehetségét kamatoztatta ezekben az akciódús, többnyire humoros filmekben is, amelyekben a legveszélyesebb mutatványokat is kaszkadőr nélkül hajtotta végre. Mindez óriási kockázatokkal járt, a Montreali bankrablás című filmben olyan súlyosan megsérült, hogy rohammentővel kellett kórházba vinni.

Felsorolni is nehéz minden filmjét, melyek révén a franciák egyik legnépszerűbb színésze lett. A Borsalino, (ismét Alain Delonnal) melyben a francia közönségfilm “új hullámának” két tündökletes sztárja látványos, izgalmas és érzelmes bűnügyi komédiában vállalkoztak közös főszerepre. Majd jött a Cartouche, A profi, A betörés, A riói kaland, A javíthatatlan, Ászok ásza, Stavisky, Désiré, Szabadlábon Velencében, Magányos zsaru. A filmezés mellett a régi “szerelméről”, a színpadról sem feletkezett meg: 1987-ben a Kean, a színész, 1990-ben pedig a Cyrano de Bergerac címszerepében aratott hatalmas sikert. 1991-ben pedig megvásárolta a Théatre des Variétés színházat, amelyben egykor maga is játszott.

Magánélete

Magánélete gyakorta került az érdeklődés középpontjába. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egykori tanára súlyosan tévedett, hiszen a vonzóan csúnya arcú színész percek alatt meghódította a női szíveket, 1995-ben az Empire magazin minden idők 100 legszexisebb sztárja közé választotta. Kétszer nősült, négy gyermeke született a legkisebb, Stella Eva Angelina Belmondo 2003-ban. Legutóbbi élettársa, a nála 42 évvel fiatalabb egykori modell, Barbara Gandolfi volt, akivel 2012-ben szakított.

Betegségek és elismerések

A mindig sportos sztárt idősebb korában már nem kímélték a betegségek: 1999 decemberében szívpanaszokkal került kórházba, 2001-ben szélütés érte, 2006-ban pedig combnyaktörést szenvedett. Gyógyulása után sem vonult vissza, agyvérzése ellenére semmit nem vesztett színészi képességeiből: játéka hiteles, és annál is inkább felkavaró, mivel nem titkol el semmit valós állapotából. 75 éves volt, amikor szívszorító visszatérésének lehettünk tanúi Francis Huster Egy ember és kutyája (Un homme et son chien) című filmjével. Művészetéért megkapta a Becsületrendet, a César-díjat, 2011-ben  a cannes-i filmfesztiválon, idén pedig a César-gálán jutalmazták életműdíjjal. 

Címkék: szülinap
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/37023/pics/14917438124154613_800x600.jpg
szülinap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?