Blogolj!

Elhunyt Kovács András filmrendező

Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész - közölte a család az MTI-vel.

A rendező 1925. június 25-én született a Kolozsvár melletti Kidén. Később pszichológiát, szociológiát és esztétikát tanult Kolozsváron, a Bolyai Egyetemen, majd Budapesten a Pázmány Péter Egyetemen. 1946-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán folytatta tanulmányait, 1950-es végzése után egy évvel pedig már a Mafilm dramaturgiai osztályát vezette.

Első filmjét a szerencsének köszönhetően dirigálhatta le 1960-ban, ugyanis a Bessenyei Ferenc és Bara Margit főszereplésével készült, Zápor című alkotásnak eredetileg a dramaturgja és rendezőasszisztense lett volna, de a rendező betegsége miatt végül őt kérték fel a feladatra. Még így is 1964-ig kellett várnia arra, hogy igazán ismert legyen, az akkor bemutatott, nagy társadalmi visszhangot kiváltó Nehéz emberek című műve a magyar filmkritikusok díja mellett 1965-ben az első magyar játékfilmszemlén is elismerést kapott.

Mindig is foglalkoztatták a társadalmi és nemzeti önismereti témák, ebből az érdeklődéséből született meg 1966-ban Cseres Tibor regénye alapján a Hideg napok, amely az 1942-es újvidéki vérengzést elkövető, magukat a "parancsra tettem"-mel mentegető kisemberek felelősségét boncolgatta. Az addig tabuként kezelt téma feldolgozása hatalmas vihart kavart, a film Karlovy Varyban és a Magyar Játékfilmszemlén is fődíjat kapott.

Az 1968-ban bemutatott Falak is felkavarta az állóvizet, amely az erkölcsi alapokon nyugvó magatartásminták közti feszültségekkel foglalkozott. 1978-ban Madaras József főszereplésével készült a Ménesgazda, a rákosista diktatúra idején játszódó filmdráma, amely a magyar filmtörténelemben az egyik első alkotás, amely nyíltan mert beszélt az ötvenes évekről.

1983-ban forgatta le a Szeretőket Kiss Mari és Cserhalmi György főszereplésével, majd két évvel később ezt követte Andrássy Katinkáról, az első köztársasági elnök, Károlyi Mihály feleségéről A vörös grófnő című alkotása. Utolsó játékfilmje, Az álommenedzser 1993-ban készült. A kilencvenes évektől már csak dokumentumfilmek készítését vállalta a televízió számára. Filmjeinek többségét rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyzi. 1995-ben, hetvenedik születésnapján portréfilm készült róla A nehéz emberek címmel.

Közéleti szerepekben is igen aktív volt, 1981 és 1986 között a Filmművészeti Szövetség elnöke volt, 1988-ban a Károlyi Mihály Társaság alelnökévé választották. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöki teendőit is ellátta.

Ilyen életúttal nem meglepő, hogy számos díjjal és elismeréssel is jutalmazták a rendezőt: Balázs Béla díjjal 1962-ben és 1965-ben, Kossuth díjjal 1970-ben tüntették ki, 1967-ben érdemes, 1980-ban kiváló művész díjat kapott, 2004-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet. 2003-ban megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át.

Címkék: Gyász
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/35962/pics/14892300709686837_800x600.jpg
Gyász
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?