Blogolj!

Sokszínűséggel, rekordokkal és egy nagy meglepetéssel zárult a 89. Oscar-gála

A 89. Oscar-gála folytatta a jól bevált útját és az előre kikövetkeztethető jelöltek lettek a nyertesek a főbb kategóriákban, bár a show legvége egy meglepő fordulatban csúcsosodott ki. A fő kérdés az volt, hogy a Kaliforniai álom a 14 jelöléséből mennyi díjat kap végül, megdönti-e a Titanic és a Mindent Éváról 11 Oscar-rekordját, illetve, hogy lesz-e első fekete rendezői díjazott, vagy megkapja-e legfiatalabb direktorként a csupán 32 éves Damien Chazelle az Oscart, nem is beszélve a magyar kisfilm, a Mindenki szerepléséről. Nézzük mi történt a hollywoodi Dolby Színházban a díjátadón.

A tavalyi „Oscar so white” balhé után idén a szokásosnál sokkal több női és fekete jelöltek voltak, elég csak a legjobb film kategória kilenc alkotását végignézni, ahol négy feketékről és indiaiakról szóló mozi is versenyben volt. A társadalmi problémák és a politikai felhangok nem meglepő módon nem csak a vásznat, hanem a színpadot is uralták, de ennek ellenére a gála egy laza nyitánnyal indult, Justin Timberlake Can’t stop the feeling című dalával. A show házigazdája, a népszerű műsorvezető Jimmy Kimmel is kivette a részét a politikai utalásokból, poénkodott Justin Timerlake-kel és jóbarátjával, Matt Damonnal is, majd a felkonf után rögtön ki is hirdették a legjobb férfi mellékszereplő nyertesét, aki Mahershala Ali lett a Holdfényből. A kategória női megfelelőjében is jött a papírforma és az Oscart Viola Davis kapta a Fencesért. A színészek között borítékolható volt, hogy Casey Affleck alakítása lesz a nyerő, így is lett; második jelölése már Oscart ért, a legjobb színésznő kategória nyertese pedig Emma Stone lett. A Kaliforniai álom nem lett végül rekorder, 11 Oscart sem tudott összeszedni, „csak” 6 díjat kapott, többek között a legjobb operatőr, legjobb betétdal, legjobb rendező (ezáltal Chazelle lett a legfiatalabb Oscar-díjas direktor), legjobb színésznő kategóriában.

A legérdekesebb rész a show végén történt, amikor a legjobb film győztesét hirdették ki. A Bonnie és Clyde két főszereplője, Warren Beatty és Faye Dunaway adták át az Oscart. Beatty láthatóan zavarba jött a boríték kinyitása után, így átadta a konferálás lehetőségét Dunaway-nek, aki a Kaliforniai álmot nevezte meg nyertesként, ám nem sokkal később kiderült, hogy a Holdfény lett a győztes. A baki annyi volt, hogy Emma Stone, az előző nyertes borítékja maradt Dunaway-éknél. A hibát gyorsan korrigálták (bár már akkor, amikor az egész Kaliforniai álom stábja fenn volt a színpadon kezükben az Oscarral), így kissé kínosra, de legalább izgalmasra sikerült a show zárásképp.

A számunkra legfontosabb kategóriához magyar idő szerin hajnali 4:45-kor érkezett el a gála, ahol Salma Hayek hirdette ki a legjobb élőszereplős kisfilm győztesét. A Mindenki mindenkit beelőzött, így Deák Kristóf már az első Oscar-jelölését díjra válthatta. A sikere már hónapokkal ezelőtt elindult, hiszen neves nemzetközi fesztiválokon is tartolt, többek között Tokióban, Chicagoban és Torontóban is.

A főbb díjak jelöltjei és nyertesei (teljes lista itt):

Legjobb film

Érkezés
Fences
A fegyvertelen katona
Hell or High Water
A számolás joga
Kaliforniai álom
Oroszlán
A régi város
Holdfény

Legjobb rendező

Denis Villeneuve – Érkezés
Mel Gibson – A fegyvertelen katona
Damien Chazelle – Kaliforniai álom
Kenneth Lonergan – A régi város
Barry Jenkins – Holdfény

Legjobb színész

Casey Affleck – A régi város
Andrew Garfield – A fegyvertelen katona
Ryan Gosling – Kaliforniai álom
Viggo Mortensen – Captain Fantastic
Denzel Washington – Fences

Legjobb színésznő

Isabelle Huppert – Elle
Ruth Negga – Loving
Natalie Portman – Jackie
Emma Stone – Kaliforniai álom
Meryl Streep – Florence – A tökéletlen hang

Legjobb férfi mellékszereplő

Mahershala Ali – Holdfény
Jeff Bridges – Hell or High Water
Lucas Hedges – A régi város
Dev Patel – Oroszlán
Michael Shannon – Éjszakai ragadozók

Legjobb női mellékszereplő

Viola Davis – Fences
Naomie Harris – Holdfény
Nicole Kidman – Oroszlán
Octavia Spencer – A számolás joga
Michelle Williams – A régi város

Legjobb eredeti forgatókönyv

Hell or High Water
Kaliforniai álom
A homár
A régi város
20th Century Women

Legjobb rövidfilm

Mindenki (Sing)
Ennemis Interieurs
La femme et Le TGV
Silent NIghts
Timecode

 

1
https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/34897/pics/lead_800x600.jpg
Holdfény,Kaliforniai álom,Oscar-díj,Rövidzárlat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Konzervatív 2017-02-27 08:55:03
A Földön szinte megállt az élet, elhallgattak a fegyverek, megszűnt az éhezés, a migránsok visszafordultak, a dzsihadisták sarokba dobták mellényeiket, mindenki lélegzet visszafojtva várta az Oscar gála eredményeit.
Létezik ennél fontosabb esemény a világon?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?