Blogolj!

Távol és mégis közel – Jackie

A Kennedy család ismertsége még most, évtizedekkel később is ugyanúgy él, mint annak idején. Népszerűségük, hírnevük, botrányaik, a róluk szóló pletykák, tragédiák a mai napig beszédtéma alapját képezik. Ám J. F. Kennedy mítosza nem csupán szörnyű és váratlan halálának köszönhető, hanem legfőképpen feleségének, Jakcie-nek is.

1963-ban több ezer ember szeme láttára ölték meg az amerikai elnököt Dallasban. Halálát gyakorlatilag élőben közvetítették, az egész országot sokkolta „kivégzése”. A Jackie viszont nem róla szól, hanem arról a nőről, aki mindvégig mögötte állt és a sors tragédiája, hogy halála idején is mellette volt. A szó szoros érelmében; Kennedy feleségének ölében halt meg.

Pablo Larraín filmje nem egy történelmi drámát, vagy egy szokványos életrajzi filmet tár elénk, hanem egy rendkívül személyes hangvételű gyötrődést, ami egyszerre mutatja meg egy özvegyasszony drámáját és egy legenda ébredését. Jackie Kennedy (Natalie Portman) egy rendkívül tudatos és sebezhető időszakát mutatja be a film, ami csupán két hetet ölel fel, a gyilkosság és a temetés között történteket. Ez alatt az idő alatt a first lady kálváriájának minden fázisa megmutatkozik: a kétségbeesett sokktól kezdve a tudatos szereplésig, hiszen Jackie pontosan tudta, hogy minden szem rá szegeződik, fájdalma egy világ előtt zajlik, amit nem tud, és nem is akar eltitkolni, hiszen férje emlékét fenn kell tartani. Annak a férjnek az emlékét, akit több területen is meg lehetett kérdőjelezni: mind magánéleti, mint politikai szempontból. Jó vezető volt-e? Jó férj? Nem számít már. Jackie Kennedy elhatározta, hogy férje halála után is azt teszi, amit kötelességének érez: férjét fogja támogatni, és a nagyközönség előtt is ezt fogja sugározni. A kétségek között vergődő, de a nép felé erős, ám megtört képet mutató asszony erőfeszítései célt értek: nem csak férjét, hanem őt magát is imádta a fél világ, olyannyira, hogy a mai napig ikonnak számít megjelenése, kitartása, és az az erő, tudatosság és talpraesettség amivel terelgette a közvéleményt.

Larraín filmjében is megmutatkozik ez: a film kerete egy interjú, amit a Life magazin egyik riportere készít Jackie-vel nem sokkal férje halála után. A first lady szigorúan közli, hogy mi kerülhet bele a cikkbe és mi nem, hiába árul el személyes és megrázó történeteket, a legendának, a mítosznak élnie kell tovább, így sok mindent cenzúráz. Tudatos, kemény és cinikus jelleme éles kontrasztot mutat régebbi felvételekkel, ahol még megszeppent, búbájos képet mutatva vezet körbe egy újságírót és egy tévéstábot a Fehér Házban nem sokkal férje beiktatása után. Ez volt az első alkalom egyébként, amikor a nézőket is beengedték az elnök életterébe, így különösen érdekes volt, hogy Kennedy-ék az elsők, akik közelebb akarnak férkőzni az emberekhez. Jackie tudatos építkezése a sajtóval ironikus módon a legnagyobb tragédiában is megmutatkozott, hiszen egy világ szeme láttára kellett megélnie a gyászt. Ennek ellenére a négy fal között zajló magányt, kétségbeesést lenyűgözően tudta összeegyeztetni a magabiztos, kemény asszony szerepével. Portman pedig ezt a kettősséget és árnyaltságot láthatóan nagyon érezte, mert nem csak eljátssza Jackie-t, hanem maga válik Jackie-vé. A beszédstílusa, minden apró mozdulata, arcrezdülése, hangsúlya tökéletes szinkronban van a főszereplő lelkiállapotával, gyakorlatilag zsigereiben válik a karakterré.

A film rendkívül intim, néhol már zavarba ejtő közelségbe hozza a főszereplőt, de nem csak érzelmileg, hanem szó szerint is: a kamera gyakorlatilag Portman árnyéka, végig követi a film teljes hosszán, belemászva az intim szférájába, ami már-már kényelmetlenül, de legalábbis szokatlanul hat. Így nem csak a legenda felépítését, egy asszony kőkemény időszakát, hanem Natalie Portman jutalomjátékát is láthatjuk, ami nem véletlenül hozta meg a színésznő Oscar-jelölését (és nagy valószínűséggel második Oscarját is).

(Ezt a bejegyzést és más érdekességeket olvashatsz már a movie.hu-n is!)

https://filmszakadas.blogstar.hu/./pages/filmszakadas/contents/blog/33850/pics/lead_800x600.jpg
dráma,életrajz,Jackie,Kritika,Moziba be!
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?